Staatssecretaris De Moor roept asielzoekers op om Brussels kraakpand te verlaten: "Ze zullen niet meer op straat moeten slapen"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) roept de mensen in het kraakpand in de buurt van het station Brussel-Noord op om het gebouw te verlaten. "Ze kunnen naar een tijdelijke opvanglocatie, tot er plaats is in de reguliere asielcentra", zegt De Moor in "De ochtend" op Radio 1. De asielzoekers weigeren voorlopig het gebouw te verlaten uit angst dat ze opnieuw op straat zullen moeten slapen.

Voor de vierde nacht op rij hebben enkele tientallen asielzoekers en migranten de nacht doorgebracht in een kraakpand in de buurt van het station Brussel-Noord. Het gaat om een kantoorgebouw dat binnenkort in gebruik genomen wordt door het federaal crisiscentrum. Volgens hulporganisaties zijn alle mensen in het gebouw asielzoekers, die eigenlijk recht hebben op opvang. Maar door het tekort aan opvangplaatsen sliepen ze al een tijd op straat.

De politie heeft het gebouw afgesloten, er mag niemand meer binnen. Wie buiten gaat mag ook niet meer terugkeren. Er is ondertussen een procedure gestart om het gebouw te laten ontruimen. De federale overheid heeft samen met het Brussels Gewest een tijdelijke opvanglocatie ter beschikking gesteld, maar daar willen de krakers niet naartoe. "Ze hebben schrik dat ze na enkele nachten opnieuw op straat gezet gaan worden", vertelt één van de hulpverleners. "Daarom weigeren ze het gebouw te verlaten tot ze naar de reguliere opvang kunnen van Fedasil".

Er is een wachtlijst. Het zou niet eerlijk zijn om deze mensen nu voorrang te geven.

Staatssecretaris Nicole De Moor (CD&V)

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) zegt begrip te hebben voor de situatie van de asielzoekers. "Er is een tekort aan opvangplaatsen en dat krijgen we niet op de hele korte termijn opgelost", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1. Volgens De Moor heeft Fedasil (de federale overheidsdienst die bevoegd is voor asielopvang, red) een wachtlijst. "Elke dag worden mensen op die wachtlijst gecontacteerd om hen een opvangplaats aan te bieden", zegt De Moor.

"Maar het zou niet rechtvaardig zijn om de mensen die in dit gebouw zitten voorrang te geven op mensen die al veel langer op die wachtlijst staan", vindt De Moor. Ze wil dus niet ingaan op de eis van de krakers. Wel is er een tijdelijke oplossing voorzien. "In samenwerking met het Brussels Gewest hebben we voor een tijdelijke opvangplaats gezorgd. Ik garandeer dat ze daar kunnen blijven tot er plaats vrij is in de reguliere opvang", zegt De Moor.

Structurele opvangplaatsen gezocht

De Moor benadrukt dat er tegelijkertijd ook verder gewerkt wordt aan structurele oplossingen. "We maken plaats vrij in de reguliere asielopvang, en we creëren nieuwe opvangplaatsen", klinkt het. 

Waar die extra opvangplaatsen moeten komen is echter nog niet duidelijk. De regering had eerst een terrein in Kampenhout (Vlaams-Brabant) in het vizier, maar gisteren zei Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dat ze niet van plan is om een vergunning af te leveren voor asielopvang op die locatie. 

"Ik betreur echt dat politici nu denken te kunnen scoren met het tegenhouden van opvangcentra", zegt De Moor. "De ene dag staat men te fulmineren omdat er inbeslagnames zijn omdat er te weinig opvangplaatsen zijn, de andere protesteren ze als we een piste onderzoeken."

Een alternatieve locatie vinden zal niet makkelijk zijn. "Veel terreinen waar je 600 containers kan plaatsen zijn er niet", zegt De Moor.

Meest gelezen