Antwerps schepen van cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA).

"Directie Arenberg deed aan cancelcultuur door schilderijen te vervangen": Antwerps schepen Ait Daoud over heisa rond foto's

Antwerps schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) verdedigt haar beslissing om vier oude schilderijen terug te hangen in de trappenhal van de Arenberg. Sinds november vervangen vier hedendaagse multiculturele foto's die schilderijen. Volgens Ait Daoud herstelt de stad nu een foute beslissing van de vorige directeur die ze "cancelcultuur" verwijt. 

De beslissing van de Antwerpse schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) om de vier klassieke schilderijen opnieuw in de trappenhal van de Arenbergschouwburg te hangen, lokt heel wat reacties uit. Sinds november hangen er in de trappenhal vier hedendaagse foto's van erg diverse mensen, zoals bijvoorbeeld een vrouw met hoofddoek. Die foto's werden gemaakt door de beroemde fotograaf Mous Lamrabat.

"Cancel culture", zo verdedigt schepen Ait Daoud haar beslissing aan Radio 2 in Antwerpen. Daarmee heeft ze het over het fenomeen waarbij bepaalde (bekende) figuren uit de samenleving worden uitgesloten. "We hebben niets tegen de foto's van Lamrabat, want ze tonen onze stad in alle diversiteit. Maar ze moeten vooral een aanvulling zijn op de oude schilderijen in plaats van een vervanging." De schepen benadrukt dat op de schilderijen enkele belangrijke figuren staan, zoals Filips van Marnix, die in de zestiende eeuw burgemeester van de stad was. 

"Het is waanzin om onze geschiedenis op deze manier te wissen." De foto's van Lamrabat zullen nu verhuizen naar de eerste verdieping en het gelijkvloers. Ait Daoud benadrukt dat de werken daardoor zichtbaar blijven. 

Beslissing van stadsbestuur

De Antwerpse schepen wijst de vorige directie van de Arenberg met de vinger. Het komt de stad toe om zulke veranderingen door te voeren en niet de directie van de Arenberg, klinkt het. "In november kwamen we via een krantenartikel te weten dat de vorige directeur, Milan Rutten, de vier oude schilderijen wilde vervangen door de foto's van Lamrabat", vertelt ze. "We waren gechoqueerd toen we dat lazen. Dat is niet de manier van werken, hij moet dat komen bespreken met ons op het kabinet."

Oppositiepartij Groen trekt dat laatste evenwel in twijfel. "De schilderijen zijn niet beschermd, dus het is het volste recht van de Arenberg om te doen met die schilderijen wat ze maar willen", zegt gemeenteraadslid Niel Staes (Groen) aan Radio 2 in Antwerpen. De Arenberg zelf beraadt zich momenteel intern over een reactie. Milan Rutten stapte in februari al op als directeur van de Arenberg.

Meest gelezen