Tekort aan huisartsen in Opwijk, burgemeester vraagt overheid om in te grijpen: “Iedereen heeft recht op eigen huisarts”

Opwijk kampt, net zoals veel andere Vlaamse gemeenten, met een tekort aan huisartsen. In Opwijk zijn er momenteel 9 huisartsen voor zo’n 15.000 inwoners. Volgens het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) heeft een gemeente minstens 9 huisartsen per 10.000 inwoners nodig. Volgens burgemeester Inez De Coninck (N-VA) moeten de hogere overheden dringend ingrijpen.

Misschien heb je het ook al ervaren: een doktersafspraak vastleggen is niet meer zo evident. Veel huisartspraktijken nemen geen nieuwe patiënten meer aan. En wie een vaste huisarts heeft, moet soms dagen wachten om op consultatie te kunnen gaan. 

Een probleem dat vroeger vooral in de grote steden voorkwam, maar nu ook opduikt in kleinere gemeenten. In Opwijk bijvoorbeeld, daar zijn er momenteel 9 huisartsen voor zo’n  15.000 inwoners. Het RIZIV hanteert een ondergrens van 9 huisartsen per 10.000 inwoners om de medische hulp voldoende toegankelijk te houden.

Veel inwoners vinden geen vaste huisarts meer, terwijl iedereen daar recht op heeft

Inez De Coninck, burgemeester Opwijk (N-VA)

De burgemeester van Opwijk, Inez De Coninck, trekt nu aan de alarmbel en vindt dat de overheid moet ingrijpen. “Er zijn te weinig huisartsen”, zegt De Coninck. “Er zijn een aantal huisartsen die stoppen omdat ze met pensioen gaan en er is te weinig instroom van nieuwe huisartsen. Veel nieuwe inwoners vinden geen vaste huisarts meer omdat er een patiëntenstop is. Ik hoop dat de overheden hun verantwoordelijkheid nemen zodat wij toch iedere burger een huisarts kunnen aanbieden in de eigen gemeente.”

Zorgvraag

Volgens Ann van de Bruel, professor Huisartsengeneeskunde aan de KU Leuven, zijn er meerdere oorzaken voor het tekort aan huisartsen. "Er is veel veranderd in de laatste decennia", zegt van de Bruel. "De zorgvraag vanuit de bevolking is veranderd: op 15 jaar tijd zijn er bijna 20 procent meer consultaties bij de huisartsen. Mensen leven langer, daardoor zijn er ook meer mensen met een chronische ziekte en er zijn ook mensen met verschillende chronische ziekten tegelijkertijd. Als de huisartsen dat moeten coördineren en opvolgen, hebben ze veel extra werk."

Huisartsassistent

Om het probleem op te lossen ziet professor van de Bruel wel iets in het plan van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Die stelt voor om verplegend personeel in te schakelen bij huisartsen. "Het inzetten van verpleegkundigen in huisartspraktijken kan zeker helpen. Maar we willen ook graag een nieuw profiel lanceren, het profiel van huisartsassistent. Dat is dan geen volwaardige verpleegkundige, maar iemand die wel bepaalde zorgtaken op zich kan nemen. Zij kunnen ons ook mee ondersteunen om het werk gedaan te krijgen en te zorgen voor kwalitatieve zorg."

Meest gelezen