Caroline van der Plas, leider van de BoerBurgerBeweging die in Nederland de grootste partij wordt, is zelf verbaasd door het verkiezingsresultaat. Politicoloog Carl Devos (UGent) analyseert welke lessen Vlaamse partijen uit die Nederlandse ‘landslide’ kunnen trekken.
Volledig scherm
PREMIUM
Caroline van der Plas, leider van de BoerBurgerBeweging die in Nederland de grootste partij wordt, is zelf verbaasd door het verkiezingsresultaat. Politicoloog Carl Devos (UGent) analyseert welke lessen Vlaamse partijen uit die Nederlandse ‘landslide’ kunnen trekken. © Photo News / HLN

ANALYSE. Lessen die Vlaamse partijen uit succes van Nederlandse BBB kunnen trekken: “Vlaams Belang komt meest in de buurt van dat waarmee BBB nu wint”

Vanuit het niets wordt BoerBurgerBeweging (BBB) de grootste partij van Nederland. Op de VVD van premier Mark Rutte na, krijgt elke partij er rake klappen. Welke Vlaamse partij leunt het dichtst aan bij BBB? Kan zo’n aardverschuiving hier in 2024 ook plaatsvinden? En welke lessen vallen uit het Nederlandse scenario te trekken? Politicoloog Carl Devos (UGent) deelt zijn inzichten.