Ondanks paniekstemming over banken verhoogt ECB rente met 0,5 procent: zullen we dit merken op onze spaarboekjes? 

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente opnieuw verhoogd met 0,5 procent. Daarmee neemt ze geen gas terug door de paniek over de banken de afgelopen dagen. Het is al de zesde keer in acht maanden tijd dat de ECB de rente optrekt.

"De bankensector in het eurogebied is veerkrachtig, met sterke kapitaal- en liquiditeitsposities." Dat zei voorzitter van de ECB Christine Lagarde bij de bekendmaking van de renteverhoging. De voorbije dagen waren er spanningen in de bankenwereld. In Amerika ging Silicon Valley Bank overkop, onder meer als gevolg van de rentestijging. 

Het was daarom onduidelijk of de Europese Centrale Bank een stevige renteverhoging zou doorvoeren. 

Analisten hadden mogelijk een kleine verhoging verwacht, maar de ECB voert toch de verwachte rentestijging van 50 basispunten (0,5 procent) door. Daarmee geeft het een duidelijk signaal aan de bankenwereld en wijkt ze niet af van haar hoofddoel: de inflatie verlagen. 

"De rente op woonleningen is al fors gestegen. Op dat vlak werken de renteverhogingen", stelt economie-expert Michaël Van Droogenbroeck vast. 

"De rente op spaarboekjes gaat in ons land tergend traag omhoog. Belgische banken zijn niet gehaast om de renteverhogingen ook door te rekenen. Daar zal deze renteverhoging allicht bij helpen."

BEKIJK - Michaël Van Droogenbroeck geeft duiding bij de nieuwe rentestijging:

Videospeler inladen...

Verder voorspelt de ECB dit jaar een groei van 1 procent, dubbel zoveel als in december voorspeld. Voor zowel 2024 als 2025 verwacht ze een groei van 1,6 procent. 

De inflatie zal volgens de ECB namelijk nog "veel te lang, veel te hoog" zijn. Dit jaar zou die dalen tot 5,3 procent. Dat is lager dan in december voorspeld, maar pas in 2025 zou de inflatie op 2,1 procent uitkomen. Dat ligt in de buurt van de doelstelling van 2 procent.

Onze spaarboekjes

Het is daarom een logische beslissing van de ECB, zegt Michaël Van Droogenbroeck. "Het is de taak van de ECB om de inflatie te doen zakken. De rente is daarbij het wapen. Een hogere rente maakt sparen aantrekkelijker en lenen duurder. Die twee elementen doen de vraag dalen, waardoor de prijzen zakken."

De hoofdeconoom van ING Peter Vanden Houte vindt de renteverhoging van de ECB een verstandige keuze. "In februari had de ECB al laten verstaan dat er ook in maart een renteverhoging zou komen. Mocht de ECB geen renteverhoging hebben gedaan, dan zou de twijfel op de financiële markten en de bankaandelen aangewakkerd worden. Als ze dat niet hadden gedaan, zouden de financiële markten verstoord kunnen worden", zegt Vanden Houte in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

BEKIJK - "De inflatie van energie is gedaald, maar de kerninflatie van voeding en andere zaken is gestegen. Dat is de reden om de rente te verhogen", legt econoom Koen Schoors uit in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen