© Lieven Van Imschoot

Wetters Sint-Gertrudiscollege vervangt gewone lessen door een driedaagse rond burgerzin

Het Sint-Gertrudiscollege in Wetteren schrapt drie dagen lang alle gewone lessen. Die worden vervangen door lessen en workshops rond burgerzin. Burgerzin is verplichte leerstof in de scholen, het gaat over normen en waarden in onze maatschappij. De school organiseert de themadagen de week voor de paasvakantie.

Opvoeden tot burgerzin is deel van de eindtermen in het onderwijs. Eindtermen zijn doelstellingen die voor elke school verplicht zijn. In het secundair onderwijs is burgerzin een vakoverschrijdend thema. Scholen kunnen het thema aan bod laten komen in verschillende lessen. Maar het Sint-Gertrudiscollege in Wetteren kiest ervoor om er een driedaagse rond te houden, van 29 tot 31 maart. Dat is in de week voor de paasvakantie, een week waar veel scholen nog weinig les geven of de leerlingen al thuis blijven. Maar in het Sint-Gertrudiscollege wordt normaal wel nog gewoon les gegeven.

Drie gevarieerde dagen

"Het klassieke uurrooster laten we even achterwege", legt projectleider Tessa Amelynck uit. "Elke dag krijgen de leerlingen van het eerste tot zesde jaar een ander dagthema: een dag samenleving en rechtspraak, een dag mentaal welzijn en een dag mediawijsheid. "We kiezen voor een mengeling van workshops, sprekers, spellen en een variatie aan externe mensen en leerkrachten. Het is de bedoeling dat de informatie op die manier goed blijft hangen."

Geen alternatief voor opvang

In veel scholen worden tussen de examens en de vakantie de lessen even geschorst omdat er dan klassenraden zijn. Maar dat is in het Sint-Gertrudiscollege niet het geval. "Bij ons liggen de examens iets vroeger en zijn ook de laatste dagen gewone lesdagen." De driedaagse is dus geen makkelijke manier om opvang voor de leerlingen te voorzien. "We zijn al enkele jaren met het idee bezig, maar door corona kunnen we de driedaagse pas nu laten plaatsvinden."

Meest gelezen