Hoe kijken Limburgse boeren naar succes van BBB in Nederland?

Het succes van BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen in Nederland wekt de interesse van boeren bij ons. Zou zo’n partij bij onze boeren in de smaak vallen en is zo'n partij hier nodig of wenselijk? We vroegen het aan enkele Limburgse boeren in de grensstreek.

De stikstofdiscussie leeft op het platteland. Op dat vlak is de parallel tussen Vlaanderen en Nederland duidelijk. Maar het partijpolitieke landschap is helemaal anders. Een boerin uit Kinrooi die liever anoniem wil blijven, vindt dat CD&V bij ons alles geprobeerd heeft. "De christendemocraten hebben hun best gedaan, maar echt veel heeft het niet opgeleverd voor de boeren op dit moment denk ik."

De twijfel is er vooral door de onduidelijkheid die er nog heerst na het stikstofakkoord. "Het is nog wachten tot 2025. Ik heb het gevoel dat de hoeveelheid stikstof eerst nog serieus moet verminderen en dat er dan pas investeringen kunnen gedaan worden. Veel boeren zien dat niet zitten zolang er geen zekerheid is."

Een partij zoals BBB in ons land, zou dat dan wat kunnen betekenen? "Interessant, maar onder voorwaarden", zegt dezelfde boerin. "Als zo'n partij voldoende aanhang kan krijgen en echt iets te zeggen zou hebben is het een goede zaak. Maar als het gevolg extra versnippering is, dan heeft het geen zin."

Blije boer in België

Een Nederlandse boer op een Belgisch veld in Kinrooi ziet het succes van die jonge partij in zijn thuisland wel zitten. Hij heeft ook BBB gestemd. "We hopen dat het beter wordt. Het resultaat is ook net wat boven de verwachting die we hadden, dus dat zit goed. In de naam van de partij zit ook het woord ‘burger’ en er hebben ook heel veel plattelandsbewoners gestemd op BBB uit sympathie met onze strijd. Dat is hoopgevend."

Andere context

Lotte Arkens, de voorzitter van de Groene Kring in Limburg, blijft opvallend op de vlakte over het succes van BBB. "Aandacht voor de landbouw en onze zorgen is altijd goed", stipt Arkens aan. Maar die aandacht hoeft niet van één partij te komen: "We zijn blij met elke politicus die onze zorgen echt ter harte neemt".

Bovendien is de context in Nederland en Vlaanderen ook echt anders, meent ze. "In Nederland heb je meer partijen die snel veel succes hebben rond één thema, in dit geval de landbouw. Het partijpolitieke landschap is in Vlaanderen toch echt anders en door de kiesdrempel is het ook veel moeilijker om snel succes te hebben met zo'n partij."

Meest gelezen