Provincie Limburg steunt imkers bij het vangen van de Aziatische hoornaar

De provincie Limburg geeft een subsidie van 15.000 euro aan de vzw Limburgse Imkersbond om lokkasten te laten maken voor de koninginnen van de Aziatische hoornaar. Die lokkasten worden dan verdeeld onder hun leden. De imkersbond hoopt 10 tot 30 procent van de koninginnen zo te vangen en tegelijk de verspreiding van deze invasieve exoot beter in kaart te brengen.

We gaan de 15.000 euro gebruiken om de Aziatische hoornaar af te vangen", zegt Jos Kerkhofs, voorzitter van de Limburgse Imkersbond. We hebben selectieve vallen gemaakt, waar enkel de Aziatische hoornaar mee gevangen wordt. De klassieke insecten van hier in de streek kunnen ontkomen via aparte openingen in de val."

Jos Kerkhofs (voorzitter Limburgse Imkersbond) toont 2 Aziatische hoornaars aan gedeputeerden Inge Moors (Landbouw, CD&V) en Bert Lambrechts (Milieu en Natuur, N-VA).

"We gaan de vangkasten produceren en uitdelen aan onze leden", gaat Kerkhofs verder. "Die leden, dat zijn onze imkers. Zij hebben recht op een gratis vangkooi." Voorlopig kunnen particulieren daar nog geen gebruik van maken. "Dat is de volgende stap. Afhankelijk van de middelen die we ter beschikking hebben willen we dat verder uitbouwen."

Een voorbeeld van een selectieve val.

Enkele jaren geleden kwam de Aziatische hoornaar in onze streken terecht. Ze is een grote bedreiging voor de fauna en flora in Limburg. "De Aziatische hoornaar is enorm productief", weet Kerkhofs. "Op een jaar tijd kan een nest tussen de 600 en 700 nieuwe koninginnen aanmaken. Om te overleven heeft een nest tot 100.000 honingbijen, vliegen of ander beestjes nodig om zich te voeden. En daarvan gebruiken ze alleen het borststuk."

Nest van Aziatische hoornaar. (Rechten: Jos Kerkhofs).

Meest gelezen