Jonas Roosens

Begrotingstekort 6 miljard euro kleiner dan verwacht, staatssecretaris Bertrand (Open VLD): "Een opsteker, maar geen ruimte voor nieuw beleid"

Het begrotingstekort van alle Belgische overheden samen is dit jaar 6 miljard euro lager dan eerder voorspeld. Het Monitoringcomité schat het tekort op 27,4 miljard euro, eerdere berekeningen gingen uit van 33,6 miljard euro. "Dat is goed nieuws, maar er is geen ruimte voor nieuw beleid", zegt staatssecretaris voor begroting Alexia Bertrand (Open VLD) in "De ochtend" op Radio 1. 

De begrotingscontrole van de regering belooft niet zo'n moeilijke opdracht te worden als eerst gevreesd. Voorafgaand aan die controle publiceert het Monitoringcomité traditiegetrouw zijn begrotingsrapport, waarin een groep topambtenaren onze overheidsfinanciën onder de loep nemen. De berekeningen wijzen op een tekort in 2023 van 4,8 procent van het bruto binnenlands product voor alle overheden – federaal, gewestelijk en lokaal - samen. In de begroting die de federale regering in oktober had overgemaakt aan de Europese Commissie was dat nog 5,9 procent van het bbp. 

Door de lagere energieprijzen neemt het sociaal tarief een veel minder grote hap uit het budget dan eerst voorzien, een meevaller van 926 miljoen euro. Omdat daarnaast de inflatie afremt, stijgen de lonen van ambtenaren, de pensioenen en de uitkeringen minder snel dan verwacht. De federale overheid moet op dat onderdeel daarom 1,5 miljard minder uitgeven dan eerst begroot.  

Dat zijn externe parameters, maar volgens Staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open VLD) heeft ook de regering haar steentje bijgedragen. "Ook de groei is hoger dan verwacht", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1. Onze regering heeft de juiste keuzes gemaakt om de koopkracht te bewaren. Bovendien zijn we ondanks de moeilijke tijden blijven besparen."

Donkere wolken nog niet verdreven

Bertrand (Open VLD) vat morgen met positief nieuws de begrotingscontrole aan, al blijft ze voorzichtig. "Het is een opsteker, maar het is nog niet voldoende. De situatie blijft slecht. We moeten blijven hervormen om onze overheid veerkrachtig te maken in de toekomst." Het is afwachten of de regering tijdens de begrotingscontrole nieuwe maatregelen zal nemen om het tekort verder te verkleinen.

BEKIJK - "De vergrijzingskosten wegen zwaar op onze begroting":

Videospeler inladen...

Nieuwe beslissingen van de federale regering, zoals het asielakkoord, zijn nog niet verwerkt in de begroting. "Daarom dat we een begrotingscontrole doen, om te kijken welke uitgaven onvermijdelijke zijn, zoals de rentestijging en het asielakkoord", zegt Bertrand in "De ochtend" op Radio 1. "Er is geen ruimte voor nieuw beleid. Iedereen in de regering begrijpt dat."

De donkere wolken boven de Belgische begroting zijn nog niet verdreven, integendeel. Het Monitoringcomité berekende dat die in 2028 met 41,6 miljard euro in het rood zal staan, 8 miljard meer dan dit jaar. Gisteren presenteerde het Federaal Planbureau in de Kamer een analyse waaruit blijkt dat ons land bij ongewijzigd beleid tegen 2040 afstevent op een schuld van bijna 160 procent van het bbp en een tekort van 9 procent - cijfers van Griekenland ten tijde van de financiële crisis. 

Strengere Europese regels

België zal zich vanaf volgend jaar ook opnieuw moeten schikken naar de Europese begrotingsregels, die versoepeld werden naar aanleiding van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Vanaf 2024 eist de Europese Commissie opnieuw een begroting met een maximumtekort van 3 procent, terwijl het Monitoringcomité voor België dan een tekort van 4,6 procent voorspelt. 

Meest gelezen