Antwerps burgemeester Bart De Wever.© Jan Van der Perre

Bart De Wever (N-VA): “Door het oude te vervangen door het nieuwe trap je mensen op hun ziel”

Antwerpen -

Hoewel Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) wel te vinden is voor het idee van het oude te combineren met het nieuwe is hij dat niet in de manier waarop dit in de Arenbergschouwburg is gebeurd. “Je cancelt niet de ene voor de andere, want dat is nu juist woke”, zegt De Wever.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Antwerps stadsbestuur verwijdert ‘woke’ portretten uit trappenhal Arenberg: “Ze wilden beeld van blanke mannen doen verdwijnen”

De beslissing om portretten van fotograaf Mous Lamrabat terug te verwijderen in de trappenhal van de Arenbergschouwburg en de vorige schilderijen er weer te bevestigen, was ook het onderwerp van gesprek in het Play4-programma De Tafel van Vier. Eén van de gasten was Antwerps burgemeester Bart De Wever. Hij zegt dat hij het op zich nog niet zo’n gek idee vond om oude kunstwerken aan te vullen met nieuwe.

“Op de schilderijen in de trappenhal hangen vooral oude mannen uit het verleden, maar je ziet ook dat de hedendaagse inwoners er heel anders uit zien”, zegt De Wever. “Die confrontatie en dialoog is boeiend. Van hieruit moet je dan zoeken naar een synthese. Wat je niet moet doen, is het oude weghalen en vervangen door iets nieuw, want dan trap je mensen op hun ziel. Door de ene te cancelen voor de andere is nu juist wat woke is. Woke is niet iets opbouwen, maar afbreken om plaats te maken voor iets anders. Het gevolg is dat je geen begrip creëert voor het nieuwe, maar eerder onbegrip.”

LEES OOK. PORTRET. Gecanceld in de Arenberg, gerenommeerd in het buitenland: wie is mode- en portretfotograaf Mous Lamrabat?

Volgens De Wever was vooral het probleem dat de voormalige directeur van de Arenberg dit niet eerst had voorgelegd aan het stadsbestuur.

“Het gaat hier om stedelijke patrimonium met een collectie van de 19de eeuw”, zegt de burgemeester. “Je kan dus niet zomaar enkele schilderijen weg doen om ze te vervangen door foto’s. Als je dit al wil doen, had de directeur dit eerst moeten voorleggen aan het stadsbestuur zodat er over kon worden nagedacht en draagvlak kon worden gecreëerd.”

Op de vraag dat veel partijen kritiek hebben op de beslissing om de foto’s weer te verwijderen uit de trappenhal en ze ergens anders te hangen in de Arenberg zegt De Wever het volgende: “Ik ben het wel gewend om alleen te staan, want als je gelijk hebt, sta je vaak alleen. Het wordt pas vervelend als je ongelijk hebt”.

LEES OOK. ANALYSE. Na rel over Arenberg: wokedebat zal kiescampagne mee bepalen in 2024 en daar winnen N-VA en Vooruit bij

LEES OOK. Bart De Wever schrijft boek over woke: “Eens dader, altijd dader, geldt voor de blanke, heteroseksuele man”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bart De Wever Antwerpen