Professor Eric de Jonge van het borstcentrum van het ZOL: “Wij zijn gewapend om meer patiënten te zien, maar de faciliteiten zijn niet onbeperkt.”© Karel Hemerijckx

Behandeling borstkanker enkel nog in erkende ziekenhuizen: dit verandert er voor jou

Hasselt -

Nadat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft aangekondigd dat cruciale borstkankerzorg voortaan enkel nog terugbetaald wordt in erkende borstklinieken rijzen er heel wat vragen. De belangrijkste antwoorden voor de patiënt op een rijtje.

Joos Meesters

Welke zijn de erkende borstklinieken?

Op dit moment zijn er 72 erkende borstklinieken in ons land. Daarvan zouden volgens het plan dat woensdag werd voorgesteld alleen de 51 coördinerende borstklinieken in de toekomst nog diagnoses mogen stellen, behandelplannen opmaken en borstchirurgie uitvoeren. In Limburg zullen in dat geval enkel ZOL in Genk en Jessa in Hasselt overblijven als erkende borstklinieken. Minister Vandenbroucke nam die beslissing nadat uit onderzoek gebleken was dat patiënten met borstkanker 30 procent meer kans hebben om te sterven als ze naar een niet-erkende borstkliniek gaan.

Wat met Noorderhart Pelt?

Noorderhart Pelt is het enige satellietborstcentrum in Limburg. Ook erkend dus, maar het moet wettelijk gezien maar zestig nieuwe diagnoses per jaar stellen, terwijl er dat 125 zijn voor een coördinerende borstkliniek. Vandenbroucke wil dat ook satellietborstklinieken in de toekomst geen cruciale borstkankerzorg, zoals operaties, meer uitvoeren. Maar daar legt Noorderhart zich niet zomaar bij neer. “We zijn een erkend satellietcentrum, gelinkt aan het ZOL, met zo’n 120 nieuwe diagnoses per jaar. We liggen vrij geïsoleerd van andere centra en halen goede resultaten voor onze patiënten. Ik zou het onbegrijpelijk vinden als daar geen rekening mee zou worden gehouden”, zegt algemeen directeur Hans Ramaekers. “Ik denk dat de beleidsmakers nog wat nuance moeten zoeken en heb vertrouwen dat we borstkanker mogen blijven behandelen.”

Hoe is de overlevingskans voor borstkanker in mijn ziekenhuis?

Om dat te weten is het nog wachten tot eind juni, wanneer het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) de kwaliteitsindicatoren per Vlaamse borstkliniek online zal zetten op de website zorgkwaliteit.be. “Patiënten zullen dan bijvoorbeeld het sterfterisico na vijf jaar per ziekenhuis kunnen checken”, zegt Svin Deneckere van het VIKZ.

Waarom is de overlevingskans groter in een erkende borstkliniek?

“Er is in de oncologie een verband tussen het aantal patiënten dat je behandelt en de uitkomst voor de patiënt. Om de simpele reden dat de behandeling beter is naarmate je meer ervaring hebt met de ziekte”, zegt gynaecologisch oncoloog Eric de Jonge van het borstcentrum van het ZOL.

In erkende borstcentra worden patiënten wekelijks besproken in een multidisciplinaire vergadering. “In zo’n team zitten onder meer gespecialiseerde gynaecologen, medisch oncologen, radiotherapeuten en pathologen die weefselonderzoek doen. De behandeling is niet de mening van één arts maar de consensus van het hele team volgens het oncologisch handboek. Voor kleinere ziekenhuizen is het moeilijk om zoveel specialisten samen te brengen voor soms maar enkele patiënten. Ook de dure infrastructuur voor radiotherapie is in Limburg enkel in de ziekenhuizen van Hasselt en Genk aanwezig.”

Wie gaat al de bijkomende operaties uitvoeren in de erkende borstklinieken?

De Jonge: “Als kleine ziekenhuizen in een netwerk zullen ophouden borstkanker te behandelen zal er sowieso een toestroom komen naar coördinerende klinieken. Hoe? Dat zal de overheid moeten regelen. Wij zijn gewapend om meer patiënten te zien, maar de faciliteiten zijn niet onbeperkt.” De borstkankerpatiënten van ZOL Maas en Kempen in Maaseik worden nu al voor 99 procent in Genk behandeld. “Maar het zou spijtig zijn als de patiënten van Noorderhart, waar uitstekend werk geleverd wordt, daar niet meer behandeld zouden kunnen worden”, zegt De Jonge.

“Voor kleinere ziekenhuizen is het moeilijk om zoveel specialisten samen te brengen”

Eric de Jonge van borstcentrum ZOL

Wat als ik nu in behandeling ben in een niet-erkend borstcentrum?

De terugbetaling van een lopende behandeling in een ziekenhuis dat niet erkend is als borstkliniek wordt niet stopgezet. “Zodra de terugbetaling wordt stopgezet in niet-erkende centra zal dat enkel van toepassing zijn op nieuwe patiënten”, zegt minister Vandenbroucke. Chemotherapie, radiotherapie en bredere zorg blijven sowieso terugbetaald buiten de erkende coördinerende borstcentra.

Ik moet naar een groter ziekenhuis, kan ik daar rekenen op dezelfde menselijke aanpak?

“Wij proberen alle tijd vrij te maken die nodig is om een patiënt zich op haar gemak te laten voelen en de juiste informatie te geven. Stel dat er meer patiënten op ons afkomen zullen we extra artsen en personeel moeten aantrekken”, zegt professor Eric de Jonge.

Verschillende ziekenhuizen vergelijken kan via zorgkwaliteit.be. Qua algemene tevredenheid van de patiënten lijken er geen opvallende verschillen tussen grotere of kleinere ziekenhuizen in de provincie. Op de vraag ‘Hoeveel procent van de patiënten gaf 9/10 of 10/10 aan dit ziekenhuis?’ scoren de meeste Limburgse ziekenhuizen iets boven 60 procent. Noorderhart Pelt doet het opvallend goed met 71,6 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer