LIVE. Parijs en andere Franse steden staan op ontploffen nu Macron pensioenhervorming er eenzijdig doorduwt

De Franse regering zette donderdag het beruchte artikel 49.3 van de Franse Grondwet in, waarmee het de stemming van het parlement omzeilt en de pensioenhervormingsplannen van president Emmanuel Macron kan doorvoeren. De pensioenleeftijd wordt daarmee opgetrokken van 62 naar 64 jaar, het meest omstreden element van de hervormingen. De voorbije weken kwamen al honderdduizenden mensen op straat om hun onvrede te uiten. De angst is nu dat de politieke crisis vervelt tot een nieuwe sociale crisis. Volg de ontwikkelingen hier live.

gilles.liesenborghs

Opnieuw protesten gepland na oproep van vakbonden

In Frankrijk zullen er dit weekend "lokale bijeenkomsten" zijn om het protest tegen de omstreden pensioenhervorming voor te zetten. Dat stellen de vakbonden, die opriepen tot nieuwe protesten nadat de Franse ministerraad het licht op groen zette voor de activering van grondwetsartikel 49.3. President Emmanuel Macron en zijn regering kunnen via dat artikel een parlementaire stemming over de pensioenhervorming omzeilen
De vakbonden bij de Franse spoorwegen SNCF roepen op om de komende dagen de staking "te handhaven" maar komende donderdag "massaal actie te voeren". Vrijdagavond kwamen opnieuw enkele duizenden mensen samen op de Place de la Concorde. Daar vonden ook donderdag al ongeregeldheden plaats en pakte de politie meer dan 300 mensen op. Volgens journalisten van AFP hing er ook vrijdagavond een gespannen sfeer. De politie ontruimde het plein en er zijn 61 mensen opgepakt.
gilles.liesenborghs

12 personen opgepakt bij protest op Place de la Concorde

Volgens de laatste berichten van de politie zijn in Parijs al 12 mensen opgepakt tijdens de betoging op de Place de la Concorde. De politie probeert een einde te maken aan de spontane manifestatie die door zo'n 4.000 actievoerders wordt bijgewoond. 
gilles.liesenborghs

Opnieuw protest op Place de la Concorde in Parijs

Er wordt vrijdagavond in Parijs weer betoogd tegen de pensioenplannen van de Franse regering. Zo'n 2.500 manifestanten hebben zich verzameld op de Place de la Concorde. Alles is voorlopig rustig, zo stellen journalisten van het Franse persbureau AFP vast. Bij ongeregeldheden donderdagavond werden al meer dan 300 mensen gearresteerd.
De manifestatie werd niet goedgekeurd door de Franse autoriteiten en dus proberen politiepatrouilles de menigte uit elkaar te drijven. Vooralsnog blijven de betogers redelijk rustig.
gilles.liesenborghs

Franse spoorbonden roepen op tot meer acties

De vier grote vakbonden bij de Franse spoorwegmaatschappij SNCF hebben vrijdag opgeroepen de "staking aan te houden" die op 7 maart van start ging. Op 23 maart willen de bonden "massaal" handelen om zich te verzetten tegen de pensioenhervorming van de Franse regering.
CGT-Cheminots, Unsa-Ferroviaire, SUD-Rail en CFDT-Cheminots roepen bovendien de spoorwerknemers op om vanaf het weekend de acties en initiatieven fors op te schroeven. Ze reageren zo op het inroepen van grondwetsartikel 49.3. President Emmanuel Macron en zijn regering kunnen via dat artikel een parlementaire stemming over de pensioenhervorming omzeilen.
De Franse ministerraad had donderdag het licht op groen gezet voor de activering van '49.3'. Voor de spoorbonden was dat een "zoveelste" minachting van het sociaal overleg. "Het is een uiting van zwakte" waartoe de regering zich genoodzaakt voelde door de vakbondsacties, klinkt het nog.
Heel het weekend zijn er in heel Frankrijk acties gepland voor de prefecturen van de departementen en bij parlementsleden.
Vrijdag was er bij SNCF in doorsnee sprake van 4 procent stakers, aldus een vakbondsbron, met bijvoorbeeld 27 procent bij de treinbestuurders en 11 procent bij de treinbegeleiders. Op de elfde dag van de stakingsactie rijden twee op de drie tgv's en spoort de helft van de regionale treinen. De impact dit weekend is nog niet duidelijk.
gilles.liesenborghs

Twee fracties dienen in Frans parlement motie van wantrouwen tegen regering in

De kleinste fractie in de Franse Assemblée (Kamer van volksvertegenwoordigers), de groep LIOT, heeft vrijdag een motie van wantrouwen tegen de regering ingediend. De fractie van de uiterst rechtse oppositiepartij RN (Rassemblement national) zette vervolgens dezelfde stap.
"En we zullen alle ingediende moties van wantrouwen goedkeuren", benadrukte RN-parlementslid Laure Lavalette. "Wat telt, is dat dit onbillijke hervormingsplan valt", aldus Lavalette. In haar motie van wantrouwen hekelt de 88 parlementsleden tellende fractie van RN een "onrechtvaardige en nutteloze hervorming". 
Een motie van wantrouwen en de val van de Franse regering is de enige manier voor het parlement om te voorkomen dat de fel omstreden pensioenhervorming wordt uitgevoerd door de regering. Die heeft een speciaal artikel uit de grondwet gebruikt om de hervorming er zonder stemming in het lagerhuis van het parlement door te drukken.
gilles.liesenborghs

Manifestanten bezetten treinsporen in Bordeaux

In Bordeaux hebben enkele tientallen demonstranten vanmiddag besloten om de sporen van het treinstation in Bordeaux te bezetten. Het treinverkeer werd daardoor tijdelijk onderbroken. 
gilles.liesenborghs

10.000 ton afval blijft liggen in Parijs

In hoofdstad Parijs liggen de voetpaden vol met vuilniszakken. Door een staking van de vuilnisophalers stapelde ondertussen al zo'n 10.000 ton afval zich op in de straten. Het is al de 12e dag op rij dat vuilnisophaaldiensten weigeren te werken.
.Nu kunnen de vuilnismannen al op 57 jaar met pensioen, in de toekomst zou dat 59 jaar worden.
Laurence Torck

"We willen deze regering ten val brengen"


RN-parlementslid voor het departement van de Var, Laure Lavalette, bevestigde vrijdag aan LCP de indiening van de motie van afkeuring namens haar fractie.  "We hebben gezegd dat we voor alle moties van afkeuring zullen stemmen die worden ingediend. Verre van sektarisme en dogmatisme willen wij dit hervormingsproject en deze regering ten val brengen."
Laurence Torck

Betogers steken vuilnisbakken in brand in Nantes


Demonstranten blijven vuilnisbakken verbranden zoals ze gisteravond hebben gedaan. Er zijn verschillende branden waargenomen, met name in het zuiden van de stad bij de middelbare school Bourdonnières en de campus Joliverie. In de hoofdstad van de Pays-de-la-Loire gaat de staking van de vuilnismannen door.
Laurence Torck

Verschillende middelbare scholen geblokkeerd  enkele dagen voor de eerste examens van het baccalaureat


Enkele dagen voor de start van de schriftelijke examens voor het baccalaureaat 2023, gepland voor maandag, werden vrijdag verschillende middelbare scholen geblokkeerd. Met name de middelbare school Saint-Charles in Marseille - ondanks een politie-interventie -, Turgot en Jules-Ferry in Parijs, Blaise-Pascal in Clermont-Ferrand en Jean-Macé in Rennes.

Er wordt nu ook opgeroepen om die examens te boycotten door toezichthouders te laten staken. Die examens zijn echter belangrijk voor de studenten die volgend jaar naar de universiteis gaan. De resultaten van die examens bepalen namelijk mee waar ze mogen studeren.
Laurence Torck

Versterking gestuurd naar Rennes


Franse minister Gérald Darmanin heeft besloten vrijdag politieversterkingen naar Rennes te sturen, waar donderdagavond spreke was van veel geweld.

De CR8, het bedrijf van de CRS dat gespecialiseerd is in ordehandhaving en bestrijding van stedelijk geweld, zal worden gestuurd, zegt een bron aan Le Figaro. "De minister van Binnenlandse Zaken veroordeelt met klem de schade en het geweld in Rennes waar donderdagavond 14 personen" werden gearresteer", klinkt het nog.
Rennes
Laurence Torck

Studentendemonstratie aan de gang in Parijs 


Politieagenten proberen een spontane studentendemonstratie in Parijs ter ondersteuning van stakende vuilnismannen stop te zetten. Op beelden op Twitter is te zien dat dit met veel geduw en getrek gebeurt. 

Laurence Torck

Station van Toulon geblokkeerd


Op oproep van de vakbond zijn honderden mensen vanmorgen in Toulon, in het Zuiden van Frankrijk, bijeengekomen om te protesteren tegen de hervorming. Vanaf de prefectuur zijn zij naar het stadhuis gegaan. Enkele tientallen betogers drongen via de rails het station binnen, waardoor het treinverkeer tijdelijk werd stilgelegd.  
Laurence Torck

De standbeelden op de Place de la Concorde werden niet beschadigd


Gisteravond hebben enkele demonstranten op de Place de la Concorde in Parijs de beelden op het plein, die momenteel worden gerestaureerd, in brand gestoken. "De standbeelden en fonteinen werden niet geraakt. Enkele planken van het bouwhek van de bewakerswoningen zijn verbrand. En aan de kant van de fontein werden delen van het beschermende dekzeil verbrand", klinkt het. 

Laurence Torck

Tussenkomst van de politie in Ivry-sur-Seine om een vuilniswagendepot te deblokkeren


De politie grijpt momenteel in om een depot voor vuilniswagens in Ivry-sur-Seine (Val-de-Marne) te deblokkeren. Ze hebben vooral traangas gebruikt. De plaats, die als de grootste van Europa wordt beschouwd, beheert het afval van meer dan 1,4 miljoen inwoners.
 
Laurence Torck

TotalEnergies raffinaderij in Normandië wordt dit weekend stilgelegd


De raffinaderij van TotalEnergies in Normandië, waar werknemers staken maar de transporten doorgaan, "zal vanaf dit weekend worden stilgelegd", vertelde Eric Sellini, coördinator van de vakbond CGT binnen het olieconcern, vrijdag aan AFP.


"De werknemers hebben hun stem verheven en de belangrijkste eenheden zullen vanaf morgen gaan staken, zodat "normaal gesproken de raffinaderij dit weekend of uiterlijk maandag zal worden stilgelegd", zei hij, een dag na het gebruik van artikel 49.3 om de pensioenhervorming goed te keuren.


Sinds enkele dagen stellen de oliebonden aan de stakers van de raffinaderijen voor om de beweging te verharden door de productie stil te leggen, maar deze laatste aarzelen om met deze technisch delicate en langdurige operaties te beginnen.


De raffinaderijen van La Mède, Donges en Esso in Fos-sur-Mer staken nog steeds, "dat verandert niet", verklaarde de heer Sellini. In Fos "zijn de leveringen sporadisch", voegde hij eraan toe. In de vestiging van Petroineos in Lavera zijn de leveringen donderdag hervat. De raffinaderij van Gravenchon-Port-Jérôme (Esso) heeft de productie moeten stopzetten wegens een gebrek aan ruwe olie uit het importdepot van Le Havre, waar de werknemers eveneens staken.
 
Laurence Torck

"Het nut van 49.3 moet in twijfel worden getrokken"


"Dit de elfde keer is dat 49.3 wordt gebruikt sinds de parlementsverkiezingen", zei de voorzitter van de partij Rassemblement National Jordan Bardella tijdens een interview met FranceInfo."De 49.3 is een regeringsmethode geworden, het is tot een politieke praktijk verheven. Ik denk dat het nut ervan moet worden besproken en misschien in twijfel moet worden getrokken."
Laurence Torck

LFI zal de motie van afkeuring van de groep onafhankelijken in de Assemblée steunen

Jean-Luc Mélenchon heeft vrijdag aangekondigd dat de fractie van France Insoumise (LFI) de motie tot afkeuring van de regering zal steunen die ingediend werd door de fractie Libertés, Indépendants Outre-mer et Territoires (Liot)  .  
 
De linkse Nupes-coalitie, waaronder LFI, overwoog een motie van afkeuring in te dienen, maar haar leiders verklaarden de afgelopen dagen dat een motie van Liot meer kans maakt om te worden aangenomen door de rechtse parlementsleden die tegen de pensioenhervorming zijn. "Wij hebben besloten de afkeuring de grootst mogelijke kans te geven en daarom onze motie van afkeuring in te trekken ten gunste van die van Liot", verklaarde Jean-Luc Mélenchon op France inter.
 
Stemmen voor de motie van afkeuring "betekent niets anders dan het verwerpen van de pensioenhervorming. wie niet voor de motie van afkeuring stemt, is voor de hervorming", waarschuwde hij.
Laurence Torck

"Mensen die naar werk willen, die hebben hier last van"


"Wie heeft er last van een blokkade van de ringweg rond 8 uur? Mensen die naar hun werk komen", zegt minister van Werk, Olivier Dussopt over de blokkade op de ring rond Parijs. Er is een verschil tussen het uiten van verzet en een blokkad zegt hij:  "Het belemmeren van mensen die hun werk moeten bereiken is noch eerlijk noch effectief". 

Laurence Torck

Ring rond Parijs geblokkeerd

Ook vrijdag blijven de Fransen protesteren tegen de pensioenhervorming. Demonstranten blokkeren vrijdagochtend namelijk de ring rond Parijs bij de Porte de Clingancourt. De vakbond achter de actie CGT belooft later vandaag ook blokkades bij de toegangspunten Porte de Montreuil en Porte d'Italie.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER