Fins president Niinistö met Turks president Erdogan© EPA-EFE

Erdogan vraagt Turks parlement toetreding van Finland tot NAVO goed te keuren

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal het Turkse parlement vragen om het proces op te starten voor de bekrachtiging van de toetredingsprotocollen, voor de toetreding van Finland tot de NAVO.

Bron: Belga

“We hebben beslist het toetredingsproces van Finland tot de NAVO in ons parlement op te starten”, verklaarde Erdogan, na een ontmoeting in Ankara met de Finse president Sauli Niinistö. Turkije heeft een “positieve aanpak” voor de toetreding van Finland, omdat dat land “oprechte en concrete” maatregelen heeft genomen voor de strijd tegen terrorisme, aldus Erdogan.

Het Turkse parlement kan de Finse toetredingsprotocollen nog ratificeren tot midden april. Daarna worden de werkzaamheden gestopt voor de Turkse parlementsverkiezingen van 14 mei. De stemming zou een formaliteit moeten zijn.

“Nog nadenken over Zweden”

Van de dertig NAVO-landen ratificeerden tot dusver enkel Turkije en Hongarije de toetreding van Finland en Zweden nog niet. Beide Noordse landen dienden hun verzoek in mei vorig jaar samen in, maar het ziet er dus naar uit dat Finland als eerste zal kunnen toetreden. Ankara staat vooral een toetreding van Zweden in de weg. Turkije beschuldigt Stockholm ervan te passief te zijn tegenover de Koerdische “terroristen” die in Zweden verblijven.

Nu hij zal vragen om het ratificatieproces voor Finland op te starten, heft Erdogan op z’n minst gedeeltelijk zijn blokkade op. Over Zweden moet Turkije nog nadenken, zei Erdogan. Het Zweedse lidmaatschap hangt volgens hem af van hun antwoord op de Turkse eisen, zoals de overlevering van 120 “terroristen”.

“Fins lidmaatschap niet volledig zonder Zweden”

De Finse president verwelkomt het “goede nieuws”, maar zei ook dat een Fins lidmaatschap niet volledig zou zijn zonder Zweden.

Finland en Zweden vroegen het lidmaatschap aan naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne, na tientallen jaren van neutraliteit.

Zweden betreurt dat het nog geen groen licht uit Turkije kreeg. “Dit is een ontwikkeling die we niet wilden, maar waarop we waren voorbereid”, aldus de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Tobias Billström, tijdens een persconferentie. “Het belangrijkste voor Zweden nu is zich verzekeren van de twee ontbrekende ratificaties.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER