© VRT - Geert Van Hoeymissen

Wetenschapsjournaliste Jacotte Brokken is vanaf vandaag de nieuwe weervrouw van VRT

Jacotte Brokken start vandaag als nieuwe weervrouw van VRT. Als nieuwe collega van Sabine Hagedoren en Bram Verbruggen vervangt ze Frank Deboosere, die na 36 jaar met pensioen is gegaan. Jacotte werkte achter de schermen al voor VRT, doceert journalistiek en maakt ook podcasts en online video's over wetenschap.

Na een carrière van 36 jaar heeft Frank Deboosere twee weken geleden op maandag 20 maart zijn allerlaatste weerbericht gepresenteerd. Het einde van een tijdperk, maar vanaf vandaag krijgen Sabine Hagedoren en Bram Verbruggen er een nieuwe collega bij: Jacotte Brokken.

BEKIJK - Het eerste weerbericht op televisie van Jacotte Brokken:

Videospeler inladen...

Jacotte is afkomstig uit het Waasland, is afgestudeerd als chemicus aan de universiteit van Antwerpen en geeft les aan toekomstige journalisten aan de Arteveldehogeschool in Gent. Sinds 2019 werkt ze ook als digital creative achter de schermen mee aan VRT-projecten.

Jacotte heeft ook veel ervaring met wetenschapscommunicatie. Ze geeft lezingen, workshops en maakt podcasts en online video's over wetenschap.

BEKIJK - Zo stelde de nieuwe weervrouw Jacotte Brokken zichzelf voor vanop het dak van het VRT-gebouw:

Videospeler inladen...

Vanaf vandaag komt daar dus ook het VRT-weerbericht op radio, televisie en online bij. Brokken zal twee dagen per week als weervrouw werken op alle platformen. 

Complexe weermodellen en -voorspellingen vertalen naar een breed publiek stond al lang op mijn bucketlist

"Ik kijk er enorm naar uit om mij in dit nieuwe stukje wetenschapscommunicatie te smijten", zegt ze. "Want dat is uiteindelijk ook wat het weer is: de complexe weermodellen en voorspellingen van het KMI vertalen naar een handig en verstaanbaar weerbericht voor een breed publiek".

"Ik heb al heel wat ervaring met wetenschap brengen op sociale media en in online video. Datzelfde op radio en tv klaarspelen, stond al een hele tijd op mijn bucketlist."

Dat ze chemicus van opleiding is, is geen bezwaar. "Dat was ook mijn eerste reactie: ik ben een chemicus, geen meteoroloog", zei Brokken vrijdag nog in "VRT NWS Laat". "Maar Sabine is ook chemicus, Frank is natuurkundige. Je studeert heel veel en tijdens het studeren ontdek je dan dat de basis van weerkunde die chemie is en gassen, het verdampen van water, die fysica zit daar ook heel hard in, het heeft allemaal met elkaar te maken.” 

BEKIJK - Vrijdagavond vertelde Jacotte Brokken in "VRT NWS Laat" waarom ze het zo belangrijk vindt om op TikTok aanwezig te zijn:

Videospeler inladen...

Jacotte zal ook regelmatig uitleg geven bij VRT NWS. "Als je ziet hoe weerfenomenen en de klimaatverandering ons dagelijks leven bepalen, is uitleg bij het weer meer dan ooit erg belangrijk", zegt hoofdredacteur Dimitri Verbrugge.

"Ik ben dan ook blij dat Jacotte ons weerteam met Sabine en Bram komt versterken. Zo willen we alle Vlamingen elke dag van het jaar blijven informeren over het weer op radio, tv en online. We wensen Jacotte alle succes toe."

Uitleg bij het weer is meer dan ooit erg belangrijk

Dimitri Verbrugge, hoofdredacteur VRT NWS

Meest gelezen