De Franse regering zet het parlement buitenspel om de pensioenleeftijd te verhogen van 62 naar 64 jaar en dat kan op heel wat protest rekenen. Rechts: arbeidseconoom Stijn Baert (UGent).
Volledig scherm
PREMIUM
De Franse regering zet het parlement buitenspel om de pensioenleeftijd te verhogen van 62 naar 64 jaar en dat kan op heel wat protest rekenen. Rechts: arbeidseconoom Stijn Baert (UGent). © AFP / Photo News

Frankrijk verhoogt pensioenleeftijd. Is dat ook bij ons aan de orde? Experten leggen uit

Frankrijk verhoogt de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. De pensioenleeftijd in ons land is vandaag 65 jaar, maar de regering Michel-I besliste in 2014 om de pensioenleeftijd in ons land stelselmatig te verhogen tot 67 jaar. Hoe zat dat ook alweer? Vanaf wanneer gaat de leeftijdsgrens omhoog? We vroegen het aan arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) en pensioenexpert Ria Janvier (UAntwerpen). “Men schuift het probleem door, het wordt een vicieuze cirkel.”

54 reacties

  • Guy Van Laere

    1 jaar geleden
    Steek de overwinsten van de bedrijven in de pensioenkas , deze is toch gerealiseerd door de werkmensen.
  • Hary Beukenoot

    1 jaar geleden
    Dit is belgie : eerst ga je moeten werken tot 67 en meer dan de helft van je loon in de staatskas en als je dan na al die jaren sterft na een paar jaar pensioen zijn ze daar terug om Successierechten te heffen op het geld da ge nog kunnen sparen hebt ondanks de hoge belastingen ,lijkt dit niet op communisme? als men garandeert dat ik tachtig word ok als ik het niet haal dan moeten ze mijn pensioen tot mijn 80 aan mijn nabestaanden uitbetalen
  • bob jansens

    1 jaar geleden
    dat de regering eens begint met het geld dat destijds (begin jaren 80) door de regering Martens uit pensioenkas van de werknemers in de privé gestolen is terug te storten in deze kassen (met interesten!) en er is geen pensioenprobleem meer
  • Jan Baroen

    1 jaar geleden
    42 jaar werken is niet genoeg? De mensen die gans hun leven gewerkt en gespaard hebben, komen met hun pensioen niet toe om het rusthuis te betalen. Zij die gans hun leven niet gewerkt hebben, van de dop of de ziekenkas gekregen hebben, moeten het rusthuis niet betalen, ook daar betaalt de gemeenschap. Mooi geregeld van de overheid, werken loont dus totaal niet, had ik het maar geweten.
  • Dirk Dierickx

    1 jaar geleden
    Het is gewoon schandalig dat de PS bastions overeind blijven, iedereen gelijk voor de wet, daar heeft niemand oren naar. Afbouwen en snel al die voordelen voor de enen en niet voor de anderen. Zware beroepen, ach man, dat zit in anderen voordelen ingepakt. Meer eenheid in alle verschillende stelsels en wegwerken van de achterdeurtjes. Men heeft getalmd in goede tijden, telkens vooruitschuiven van politiek noodzakelijke verantwoordelijkheden. We zullen zeker moeten wachten tot na de volgende verk
  1. Zo zullen getroffen werknemers het faillissement van Van Hool voelen: “Vooral zij met een hoog loon en hoge anciënniteit zullen geld verliezen”
    PREMIUM
    46

    Zo zullen getroffen werknemers het faillisse­ment van Van Hool voelen: “Vooral zij met een hoog loon en hoge anciënni­teit zullen geld verliezen”

    Nu het faillissement officieel is aangevraagd bij busbouwer Van Hool, wordt ook de financiële impact op de getroffen werknemers duidelijker. Dat tot 1.800 werknemers hun baan verliezen door een faillissement - en niet vanwege een herstructurering - kan (tien)duizenden euro’s verschil betekenen voor de betrokkenen, aldus expert Jan Vanthournout van SD Worx. “Vanaf een bepaald aantal dienstjaren ben je als ontslagen werknemer nog meer de dupe als je werkgever overkop gaat.” Maar wat als je snel elders aan de slag kan? Heb je dan recht op dezelfde ontslagvergoeding?
  2. Wie thuis zijn elektrische bedrijfswagen oplaadt, kan kosten belastingvrij terugkrijgen: “Maar er zijn voorwaarden”
    PREMIUM

    Wie thuis zijn elektri­sche bedrijfswa­gen oplaadt, kan kosten belasting­vrij terugkrij­gen: “Maar er zijn voorwaar­den”

    Als je tankt met een bedrijfswagen die op een fossiele brandstof rijdt en je werkgever die kosten terugbetaalt, betaal jij geen belasting op dat voordeel. Maar hoe zit dat met een elektrische auto die je thuis oplaadt? Zijn de elektriciteitskosten die je werkgever terugstort op je rekening ook belastingvrij? En wat als je je bedrijfsauto oplaadt met zonne-energie? Wim Depondt van Acerta Consult legt uit en haalt heikele punten aan. “Je elektrische bedrijfsauto opladen kan tot een maandpiek leiden, en dus je capaciteitstarief verhogen.”