© AP

© AFP

© EPA

© EPA

© AFP

© EPA

© EPA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

IN BEELD. Regenboogvlaggen en selfies in Arnhem tegen geweld tegen homo’s

Een flinke menigte is zaterdagmiddag in de binnenstad van Arnhem bijeengekomen om hun afschuw te tonen over geweld tegen homo’s. Volgens de politie zijn inmiddels zo’n 2.500 mensen op de demonstratie afgekomen. Onder de aanwezigen zijn ook de twee mannen die vorig weekend werden gemolesteerd na een avondje stappen in de hoofdstad van de Nederlandse provincie Gelderland.

De betogers hebben onder meer regenboogvlaggen meegenomen en houden borden vast met teksten als “Liefde is gewoon”. Op verzoek van de organisatie maakten de deelnemers massaal hand in hand een selfie om zich ook via sociale media duidelijk te laten horen.

Voor de twee slachtoffers van de mishandeling, waarvan de verdachten overigens ontkennen dat die om hun geaardheid draaide, is het een laatste steunbetuiging in een reeks. Afgelopen week ontvingen ze vanuit de hele wereld reacties. Het aantal steunbetuigingen dat ze via internet kregen staat inmiddels op ongeveer 7.500, vertelden ze. Aan verwerking is het stel nog nauwelijks toegekomen. “We zijn geleefd.”

Bij de demonstratie zijn ook bekende Nederlanders aanwezig, en ook veel politiemensen en brandweerlieden betogen mee.

In Eindhoven en Den Haag zijn soortgelijke manifestaties. Daar zijn enkele honderden mensen op de been.

VIDEO. Homokoppel afgetuigd in Arnhem: “Tanden eruit geslagen en bedreigd met betonschaar”

© *

In Arnhem zijn twee homo’s zondagochtend afgetuigd door een groep jongeren. Beide mannen raakten gewond. Vier jonge mannen die achter de aanval zaten, hebben zich maandag gemeld bij de politie. Ze wonen alle vier in Arnhem. Drie van hen zijn 16 jaar oud, eentje is er nog maar 14. Eerder werden al 2 jongens opgepakt. De politie is nog op zoek naar getuigen van de mishandeling.

Betonschaar

Van een van de slachtoffers werden tanden uit de mond geslagen. Bij die mishandeling werd een betonschaar gebruikt.

Hand in hand

De mannen van 31 en 35 jaar liepen hand in hand over de Mandelabrug toen zes tot acht jongeren langs kwamen fietsen en ze begonnen uit te schelden. Volgens de slachtoffers was de aanleiding dat zij hand in hand liepen. Het stel heeft inmiddels op het politiebureau aangifte gedaan. Niet veel later meldde vier jognens zich op het politiebureau. De vermoedelijke daders zijn allen tussen de 14 en 16 jaar oud. Eerder werden al een verdachte uit Gennep (20) en een jongen uit Arnhem (14) gearresteerd.

Mishandeling

Jasper Vernes-Sewratan meldt de mishandeling op Facebook. Hij vertelt daar dat hij met zijn vriend na het stappen onderweg was naar huis toen de groep jongens hen lastigviel. Ze werden uit elkaar getrokken, waarna Vernes-Sewratan zich los wist te vechten.

Al snel zag hij wat zijn vriend was aangedaan. ‘Zijn bovenste lip is ingescheurd en hij is maar liefst vier voortanden en deels een vijfde tand kwijt door de klappen, de lip is inmiddels gehecht in het ziekenhuis maar de tanden zijn een groter probleem en moeten opnieuw gezet worden.’

Aangeslagen

Vernes-Sewratan zegt aangeslagen te zijn door het voorval. ‘Dat dit nog kan gebeuren anno 2017 is onbegrijpelijk en niet te snappen want uiteindelijk zijn wij gewoon Nederlanders in ons eigen land maar het dus mag zo blijkbaar niet zijn qua homoseksualiteit.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer