Michiel Decoopman en Robbe Martens voor het bord van Berlingen in Wellen. Zonder de ‘l’ is het straks Beringen versus Wellen.© Serge Minten

Ex-Kanaries Martens en Decoopman tegenover elkaar in derby Wellen-Beringen: “Te licht en te klein voor STVV”

Vijf jaar lang, van U8 tot U13, stonden Wellen-verdediger Robbe Martens en Beringen-doelman Michiel Decoopman zij aan zij bij STVV. Zaterdag staan beide twintigers tegenover elkaar in de derby tussen KVK Beringen en KVK Wellen.

Gert Sillen

Maarten Vandevoordt, papa’s die samen een pint gaan drinken, samenhang. Het waren maar enkele onderwerpen, die de revue passeerden in het aangename dubbelgesprek tussen beide studenten. Truienaar Decoopman studeert voor leraar lichamelijke opvoeding aan PXL en Martens is student maatschappelijk werk aan UCLL.

Heren, waarom is het jullie niet gelukt bij STVV?

Decoopman: “Ik kreeg op mijn dertiende te horen dat ik eigenlijk te klein zou zijn voor het voetbal in de hogere reeksen en daardoor mocht ik beschikken. Ik ben dan bij Landen interprovinciaal gaan voetballen. Na Landen is dit mijn derde seizoen bij Beringen.”

“Ik kreeg op m’n dertiende bij STVV te horen dat ik te klein zou zijn voor het voetbal in de hogere reeksen”

Michiel Decoopman

Martens: “Voor mij geldt het eigenlijk ongeveer hetzelfde, alleen heb ik nog drie jaar langer kunnen proeven van het STVV-gevoel. Ik werd te licht bevonden.”

Wie van jullie generatie is wel doorgebroken?

Decoopman: “De bekendste is Maarten Vandevoordt van KRC Genk. Alleen: in onze tijd was hij geen doelman maar speler. Voorts Jarne Steuckers en Rein Vanhelden, die bij MVV in Nederland voetballen.”

Martens: “Rob Nizet en Rafik Belghali, die nu bij Lommel SK actief zijn, speelden ook in ons team van destijds.”

Decoopman: “Weet je, eigenlijk doen Robbe en ik het nog niet zo slecht, want naast degenen die we opsomden, zijn wij de enige spelers van die periode die nog op nationaal niveau spelen. Anderen spelen bij provinciale clubs of zijn zelfs al gestopt.”

Martens: “Stoppen zouden we nooit doen, niet Michiel? (Decoopman knikt). Alleen al maar uit respect, erkenning en dankbaarheid voor onze ouders, die ons vier tot vijf keer per week naar trainingen en wedstrijden brachten. Ik weet nu al dat onze papa’s, zoals vroeger, met een pintje in de hand stevig zullen bijbabbelen.”

© Serge Minten

De wedstrijd zelf dan. Jullie zijn/waren basisspeler. Hoe groot is de kans dat jullie aan de aftrap verschijnen?

Decoopman: “Ik ga ervan uit dat ik voor de derde speeldag op rij onder de lat zal staan. Sven (De L’Arbre, nvdr) is nog geblesseerd.”

“Onze papa’s kunnen, zoals vroeger, met een pintje in de hand stevig bijbabbelen.”

Robbe Martens

Martens: “Ik normaal niet. Tegen Schoonbeek-Beverst pakte ik mijn eerste basisplaats en ik heb toen een aantal wedstrijden meegespeeld, tot ik geblesseerd geraakte. En nu moet ik opnieuw knokken om tot de elf te horen. Kevin (Dieme, nvdr) is lichtjes geblesseerd, misschien biedt zijn blessure opportuniteiten Maar Kevin kennende, dat is nogal een taaie (lacht).”

Het belang is ook enorm groot. Zeker voor Beringen, dat helemaal is afgegleden naar de onderste regionen en moet vrezen voor het behoud.

Martens: “Onbegrijpelijk. Individueel schat ik alle spelers van Beringen heel hoog in, maar er is geen samenhang.”

Decoopman: “Robbe heeft gelijk. Het zijn allemaal goede voetballers, op en naast het veld. Maar op één of andere manier ontbreekt er een teamspirit. Maar het is nog niet helemaal verloren, ook al staan er nog veel wedstrijden tegen topploegen op het programma. Misschien ligt daar de uitdaging, maar als we twee keer kunnen winnen, staan we in de middenmoot.”

Martens: “Dat is net één van de grote troeven van Wellen. Die cohesie. Tegen Termien lag ik aan de basis van het tegendoelpunt. De steunbetuigingen van de staf en spelers waren achteraf hartverwarmend. Hoewel we sinds het behalen van het eindrondeticket niet altijd even scherp zijn, hoop ik zaterdag dat we onze thuisreputatie weer alle eer kunnen aandoen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer