© CN

Brandweerheld vindt drie dagen vermiste Simone (80) tijdens oefening: “Straf dat ze er zo levendig uitzag”

Zonder het zelf te beseffen heeft vrijwillige brandweerman Jozef Van Herck gezorgd voor een collectieve zucht van opluchting. Even voordien trof hij de 80-jarige Simone Mariën, die al drie dagen vermist was, wandelend in de heide van het militair domein in het Limburgse Helchteren aan. De vrouw met dementie is vanop die plek naar het ziekenhuis gebracht. “Ze bleef al die tijd heel rustig en vertoonde geen enkele vorm van paniek. Ik vond het straf dat ze er zo levendig uitzag.”

Chris Nelis

LEES OOK. Vermiste vrouw (80) na drie dagen levend teruggevonden op militair domein in Limburg

Op het programma stond zaterdagvoormiddag een oefening op het militair domein in Helchteren specifiek voor vrijwilligers van de brandweer. “Tijdens de rit naar ernaartoe hadden we het al over de verdwijning van de vrouw”, zegt Jozef Van Herck, die beroepshalve militair is. “We wisten dat het niet zo ver uit de buurt was waar ze het laatst gezien is. We hadden dus afgesproken dat we een extra oogje in het zeil zouden houden. We reden langzamer om goed te kunnen kijken.”

“We waren bezig met een oefening toen ik iemand zo’n vijfhonderd meter verder zag wandelen in de heide. Ik ben er meteen met de radio naar toe gegaan en wist dat het ging om de vrouw die gezocht werd. Ze was er zonder fiets. Ik had eerst geroepen en toen ik ter plaatse was, heb ik haar meteen aangesproken. Ze was wat verward, maar herinnerde zich heel veel dingen. Bijvoorbeeld dat het afgelopen nacht geregend had.” De brandweermannen verwittigden meteen de medische hulpdiensten en de politie.

“Ze was verward, maar herinnerde zich toch veel dingen. Bijvoorbeeld haar nam en welke dag het was”

Brandweerman Jozef Van Herck

De 80-jarige vrouw werd overgebracht naar een nabijgelegen toren waar ze terecht kon in afwachting op de ambulance. Eens ter plaatse werd de vrouw aan een eerste onderzoek onderworpen. “Ook toen was ze helemaal bij haar zinnen. Ze wist haar naam nog en welke dag het was. Ze bleef al die tijd heel rustig en vertoonde geen enkele vorm van paniek. Ik vond het straf dat ze er zo levendig uitzag. Niet vergeten dat ze al drie dagen en twee nachten heeft gedoold. Neen, ze was niet nat. Misschien is ze wel ergens gaan schuilen. Dat besef zal ze wel gehad hebben. Zich oriënteren kon ze niet meer.”

Jozef Van Herck, hier met zijn broer Michel die ook vrijwilliger is bij de brandweer van de zone Oost, is blij dat hij de familie weer heeft kunnen herenigingen.© CN

Zelf ziet Van Herck zich niet als een held, maar als iemand die deed wat hij moest doen. Zijn inspanningen zorgden alleszins voor een collectieve zucht van opluchting in Houthalen-Helchteren.

Burgemeester Alain Yzermans (Vooruit) nam meteen contact op met de familie nadat hij het goede nieuws had vernomen. “Ik ben er ook onmiddellijk naar toe gegaan”, zegt Yzermans. “Haar zoon nam mij wenend in de armen. Hij had al het ergste gevreesd. Het leek bijna alsof ze uit de dood is opgestaan. Ik heb inmiddels ook de brandweercommandant en de korpschef van de politiezone Carma bedankt. De politie heeft ontzettend veel energie hierin gestoken met een fantastisch resultaat. De vereende krachten ook met de bewoners van Houthalen-Helchteren die massaal aan het zoeken zijn gegaan heeft geleid tot één van de mooiste momenten voor onze gemeente.”

LEES OOK. Opluchting is groot bij Koen, de zoon van teruggevonden Simone (80): “We hielden rekening met slechtste scenario”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER