© Shutterstock

5 x doen met etherische olie: hoe één drupje in je keuken of op je matras het verschil kan maken

Poetsen, kleine reparaties uitvoeren of zelfs vlekken wegtoveren: de toepassing van wat op het eerste gezicht een simpel product lijkt, is vaak heel wat breder dan wat het etiket voorschrijft. Om te voorkomen dat je voorraadkast uitpuilt met sprays, flessen en flacons zetten we wekelijks zo’n veelzijdig product in de kijker. Vandaag: etherische olie.

FK

Wat? Aromatische of etherische oliën zijn door dis­til­la­tie of ex­trac­tie uit plan­tdelen (bloesem, vruchten, zaden, bladeren, schillen, schors of het hout) ge­won­nen vluch­ti­ge stof­fen , hun geur is kenmerkend voor de plant waaruit ze worden gewonnen. Hoewel ze olie worden genoemd, bevatten etherische oliën geen vet. Ze zijn vloeibaar op kamertemperatuur, maar verdampen al snel bij verhitting en ontbranden gemakkelijk. Ongeveer 10% van alle plantensoorten is in staat vluchtige aromatische bestanddelen te produceren. Ze worden vaak gebruikt in de welness- en beautyindustrie.

LEES OOK. Wat is hard water, is het ongezond en wat doe je eraan? “Een waterontharder kan een risico inhouden”

Wat kun je ermee doen? Etherische oliën kunnen je ook een handje helpen bij het poetsen. Sommige hebben ontvettende eigenschappen, andere helpen huisstofmijten verdrijven of houden motten weg. Gebruik wel pure oliën, die zijn niet goedkoop, maar je hebt er maar een paar druppeltjes van nodig.

Wat kun je er nog meer mee doen?

1. Allesreiniger met rozemarijnolie

Meng in een kom een hoeveelheid van 50% water en 50% natuurazijn. Roer dit even goed door. Voeg nu een paar druppels rozemarijnolie toe en roer nogmaals door, zodat alles goed vermengd is. Giet het vervolgens in een spuitfles en klaar! (bron: vtwonen.nl)

2. Keukenblad ontvetten met tea tree olie

Teaboomolie staat bekend om zijn vetoplossende en antibacteriële eigenschappen. Vervang de rozemarijn in je zelfgemaakte allesreiniger (zie 1.) door tea tree olie en je kan er je keuken mee ontvetten.

3. Eucalyptusolie tegen huisstofmijt

Meng 50 g baksoda met tien druppels aromatische olie van eucalyptus. Strooi het mengsel over je matras en laat het minstens een uur trekken. Stofzuig dan de baksoda weg. Vul een plantenspuit met gekookt water en enkele druppels eucalyptusolie. Spray wat op de matras als onderhoudsdosis telkens als je de lakens ververst en laat goed drogen voor je het bed weer opmaakt.

4. Lavendelolie tegen motten

Een paar druppels lavendelolie op enkele katoenen watjes die je vervolgens tussen je ondergoed en gevouwen kledij stopt, houden je kasten fris en de motten weg.

5. Citrusolie voor snijplank

Meng enkele druppels citroenolie in een plantenspuit met water om houten snijborden mee te ontgeuren.

GETEST. Hoe reinig je best je vloer: met vloertrekker, uitwringmop, spraywisser, stoom of elektrisch?

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws