© REUTERS

Barcelona wint in extremis Clasico van Real Madrid en steekt hand al uit naar Spaanse titel

Barcelona is op weg naar een nieuwe Spaanse titel. De Catalanen versloegen eerste achtervolger Real Madrid met 2-1 dankzij een goal van Kessié in blessuretijd en staan nu al twaalf punten voor.

Wim Conings

De studieronde van de Clasico was nog volop bezig toen Real al op voorsprong klom. Vinicius haalde de achterlijn en gaf de bal blind voor doel, thuisverdediger Ronald Araújo verlengde de bal ongelukkig in het piepkleine gaatje tussen de paal en doelman Marc-André ter Stegen.

Naarmate de eerste helft vorderde, kwam Barcelona echter meer en meer opzetten. Verdediger Andreas Christensen kopte eerst naast en werd daarna van een doelpunt gehouden door Thibaut Courtois, die ook een goeie parade in huis had op een poging van Raphinha. Maar op slag van rust was het toch raak: een afgeblokte bal zond Courtois de verkeerde kant uit waarna het leer pardoes voor de voet van Sergi Roberto viel. Die twijfelde niet: 1-1.

Na rust bleef het toch Barcelona dat het betere van het spel had. Robert Lewandowski leek Courtois de 2-1 te bezorgen, maar zijn schot glibberde via de hak van Eder Militao net naast. De Pool zou later ook nog eens in het zijnet besluiten. Ook Real kreeg nog een stevige schietkans, maar invaller Rodrygo trapte wild over. De Koninklijke kreeg het moeilijk, maar leek tien minuten voor tijd toch op 1-2 te komen na een scherpe counter. De VAR keurde de goal van Marco Asensio echter af voor buitenspel.

Real ging nog voor een eindoffensief maar kreeg in blessuretijd het deksel op de neus. Lewandowski speelde linksback Alejandro Balde vrij met een heerlijk hakballetje en Franck Kessié prikte zijn voorzet aan de tweede paal binnen: 2-1.

Door de zege van Barcelona lijkt de titelstrijd in Spanje beslist. De Blaugrana tellen nu al twaalf punten voorsprong op eerste achtervolger Real Madrid.

“Enkel de zege telde, en die hebben we niet”, treurt Courtois

Ondanks enkele puike reddingen moest Real Madrid-doelman Thibaut Courtois lijdzaam toezien hoe zijn team in blessuretijd een 2-1 nederlaag slikte in El Clasico tegen FC Barcelona. “Enkel de zege telde, en die hebben we niet”, verklaarde de Rode Duivel zondag voor de microfoon van Movistar+.

Na 26 speeldagen voert Barcelona de stand aan met 68 punten. Real Madrid volgt op 12 punten. Courtois vindt dat de strijd om de titel al gestreden is. “Dat denk ik wel. Je moet eerlijk zijn. Maar we zullen blijven vechten tot het einde. Zij moeten nu vier matchen verliezen (op de twaalf resterende speeldagen, nvdr.) en wij moeten alles winnen. Niets is onmogelijk, maar het zal heel moeilijk worden. We speelden een goede wedstrijd. Wij hadden kansen, maar zij ook. En zij maakten een doelpunt op het einde van de wedstrijd toen wij de controle hadden.”