UHasselt onderzoekt bodemleven in Limburgse tuinen

De UHasselt gaat samen met het Belang van Limburg het bodemleven in de Limburgse tuinen onderzoeken. En daarvoor rekenen ze op de hulp van 1.000 Limburgers, die theezakjes in hun tuin zullen begraven. Het is de eerste keer dat zo’n bodemonderzoek in Limburg gebeurt.

Met het burgeronderzoek "Bodemleven" wil de universiteit in kaart brengen hoe het Limburgse bodemleven varieert per regio en per type grond, gaande van leemgrond tot zandgrond en van moestuin tot grasgazon. 

"Een tuinbodem is een bron van leven. In één lepeltje grond zitten meer levende micro-organismen dan er mensen op aarde rondlopen", zegt Sofie Thijs van het Centrum voor Milieukunde aan de UHasselt. "Toch is er nog niet zoveel geweten over de precieze samenstelling van tuinbodems. Met "Bodemleven" willen we hier verandering in brengen."

Theezakjes

De UHasselt en het Belang van Limburg zijn daarvoor op zoek naar 1.000 Limburgers die willen meewerken aan het onderzoek. Aan hen wordt gevraagd om in juni een theezakje in hun tuin te begraven. In september worden die theezakjes dan opnieuw opgegraven en samen met enkele bodemstalen geanalyseerd door een team van de universiteit. 

"De ingegraven theezakjes zullen in die drie maanden onder de grond aangetast worden door micro-organismen zoals schimmels en bacteriën die leven in de bodem", legt Sofie Thijs van UHasselt uit. "Het gewichtsverschil van wat overblijft van de theezakjes wordt na de zomer geanalyseerd en de belangrijkste spelers van het bodemleven worden geïdentificeerd met de nieuwste technologieën op basis van DNA-karakterisatie. Die informatie leggen we dan samen met de gegevens die we halen uit de bodemstalen zoals de hoeveelheid voedingsstoffen en de PH-waarde in de bodem."

Tips voor eigen tuin

Burgers die deelnemen aan het onderzoek, krijgen ook een slimme bodemsensor in bruikleen. Die sensor stuurt elke dag informatie over hun grond naar de onderzoekers van de universiteit. "Dat zijn gegevens over bodemvochtigheid en temperatuur van de bodem. Door al deze gegevens samen te brengen krijgen we uiteindelijk een heel mooi beeld van de rijkheid van het Limburgse bodemleven", aldus Sofie Thijs.

Op het einde van het project krijgen deelnemers een persoonlijk rapport over de staat van het bodemleven in hun tuin en tips om eventuele verbeteringen aan te brengen. 

Wie zich kandidaat wil stellen voor het burgeronderzoek "Bodemleven", kan dat doen via de site van het Belang van Limburg, tot en met 10 april.

Meest gelezen