Sociaal overleg Delhaize blijft moeilijk: 72 winkels dicht, vakbonden verontwaardigd over veiligheidsagenten bij ondernemingsraad

Uit protest tegen de herstructurering zijn ook vanmorgen nog 72 van de 128 supermarkten van Delhaize in eigen beheer dicht gebleven. In de depots van Delhaize in Zellik is een staking aan de gang en de vakbonden zijn erg verontwaardigd, omdat er veiligheidsagenten aanwezig waren op de ondernemingsraad vandaag.

Het sociaal overleg bij Delhaize verloopt nog altijd erg moeizaam. Al sinds 7 maart is er massaal protest bij het personeel van supermarktketen Delhaize. De directie kondigde toen aan dat het alle 128 winkels die nog in eigen beheer zijn, gaat overlaten aan zelfstandigen. Veel van die winkels zijn sindsdien gesloten.

De vakbonden hadden vorige week al aangekondigd dat de meeste winkels zeker tot 19 maart dicht zouden blijven. Maar dus ook vanmorgen zijn 72 winkels in eigen beheer niet open gegaan, zegt woordvoerder Roel Dekelver.

Delhaize heeft momenteel nog 128 winkels in eigen beheer, met eigen loon- en arbeidsvoorwaarden. Zelfstandigen baten nu al het merendeel van de Delhaize-winkels uit onder de merken AD Delhaize, Proxy Delhaize en Shop & Go. Dat gaat in totaal om 636 zelfstandige supermarkten. Volgens Delhaize is dat model meer winstgevend. In de winkels in eigen beheer werken momenteel zo'n 9.000 mensen.

"Directie behandelt ons als terroristen"

Vandaag was er ook een gewone, al lang op voorhand geplande ondernemingsraad en daarbij werden de vakbondsafgevaardigden opgewacht door een rij veiligheidsagenten. Volgens de socialistische vakbond behandelt de directie het personeel als "terroristen", de liberale vakbond heeft het over een zoveelste escalatie en "dehumanisering" van het personeel.

De veiligheidsagenten zouden geprobeerd hebben om de vakbondsafgevaardigden te fouilleren, maar die hebben dat geweigerd, zegt Wilson Wellens (ACLVB). De directie van haar kant bevestigt dat ze vandaag een beroep deed op veiligheidsagenten "om een sereen klimaat te bevorderen en de veiligheid te garanderen van alle aanwezigen". 

De directie is van plan om deze voorzorgsmaatregel ook bij de volgende vergaderingen met de vakbonden te handhaven, ook bij de bijzondere ondernemingsraad van morgen, zegt woordvoerder Roel Dekelver. 

De socialistische vakbond reageert geschokt en zegt dat hij nog nooit in zijn vakbondsgeschiedenis te maken heeft gehad "met dergelijk misprijzen van het sociaal overleg". De vakbond waarschuwt ook dat hij op die manier niet wil deelnemen aan de ondernemingsraden. 

Ook bij de liberale vakbond betreurt men de inzet van veiligheidsagenten. "Dit is een overreactie die enkel olie op het vuur gooit", zegt Wellens. Volgens hem maakt de directie ook gebruik van beveiligde voertuigen met geblindeerde ruiten. '"Het toont ook aan hoe ver ze af staat van het personeel."

Staking in distributiecentra: "Directie geeft geen garanties"

Vandaag hebben ook de arbeiders in de Delhaize-depots in Zellik het werk neergelegd. Ook zij protesteren tegen de herstructurering, en hebben naar eigen zeggen "weinig vertrouwen in het toekomstplan van de directie voor het hele bedrijf en de logistiek".

"De werkomstandigheden in de depots zijn al uiterst moeilijk: rugproblemen, lange werktijden, nachtwerk, lage lonen... Er worden steeds meer toegevingen geëist van de depotmedewerkers op het gebied van flexibiliteit. In de wetenschap dat de zelfstandige winkels langer open zijn, ook op zondag, zijn ze veel veeleisender, met alle gevolgen van dien voor de arbeiders in de distributiecentra", klinkt het.

De arbeiders vrezen dat Delhaize ook zal besparen in de magazijnen. "Op dit moment belooft de directie dat er niets zal veranderen, maar het vertrouwen is verdwenen. De directie geeft geen enkele garantie. De beste garantie voor de werkgelegenheid en de arbeidsomstandigheden in de depots is dat de 128 winkels geïntegreerd blijven. Daarna kunnen de logistieke centra eindelijk toch de beloofde serieuze investeringen verkrijgen."

Meest gelezen