Abel Mitjà Varela

Doorsnee voltijds werkende Vlaming verdient 3.300 euro bruto per maand

De "doorsnee" Vlaming verdient 3.300 euro bruto voor een voltijdse job in de privésector. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van loonberekenaar SD Worx dat de salarisgegevens van 400.000 voltijds werkende Belgen kon inkijken. Voornamelijk door de automatische indexering die volgt op de inflatie werden de maandsalarissen flink de hoogte in geduwd. Vooral in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stegen de lonen het sterkst en zijn ze ook het hoogst.

Wie in Vlaanderen vandaag voltijds in de privésector werkt, kan een "doorsnee brutoloon" van 3.300 euro verwachten. Dat is 10,15 procent meer dan een jaar eerder, zo stelt loonberekenaar SD Worx dat de salarisgegevens van 400.000 voltijds werkende Belgen kon inkijken.

Waarom mediaan in plaats van gemiddelde?

De mediaan is het midden van een verdeling. In dit geval worden de bruto maandlonen van 400.000 Belgen dus van laag naar hoog gerangschikt. Vervolgens werd gekeken naar het maandloon van nummer 200.000 en nummer 200.001. (bij een even aantal moet je de helft en de helft plus één nemen, red.)

De mediaan is in bepaalde gevallen betekenisvoller omdat ze in tegenstelling tot gemiddelden geen vertekening krijgt door uitschieters. In het geval van bruto maandlonen kunnen Belgen met een uitzonderlijk hoog of juist extreem laag maandsalaris ervoor zorgen dat het gemiddelde maandloon te veel naar boven of juist naar onder uitvalt. Dat kan de verkeerde indruk wekken dat de "doorsnee" Belg heel veel of juist heel weinig verdient.

Brussel place to be

Vooral wie in Vlaams-Brabant aan de slag is, krijgt tegenwoordig bruto wat meer. Met een mediaan brutosalaris van 3.451 euro verdienen zij door de band genomen het meest in Vlaanderen. Wie onder een arbeidersstatuut werkt, is dan weer beter af in Limburg. Daar verdient een arbeider door de band genomen 3.013 euro per maand.

Maar het loont nog meer om in Brussel te werken, zo leren de cijfers van SD Worx. In het hoofdstedelijk gewest bedraagt het mediaan bruto maandinkomen 3.650 euro. Dat is nergens in België zo hoog. 

Mediaan Brutosalaris januari 2023

Wallonië scoort iets lager dan Vlaanderen als het over doorsnee maandinkomens gaat. Over de taalgrens ontvangt ongeveer de helft van de voltijds werkende bevolking 3.030 euro bruto per maand. Vooral in de provincie Luxemburg ligt het mediaan brutosalaris lager. Daar gaat het om 2.899 euro per maand.

Indexering

Een constante voor elke regio is dat de brutolonen flink gestegen zijn. In Vlaanderen met 10,15 procent tegenover het vorige jaar en in Wallonië 9,59 procent. Brussel spant de kroon met een stijging van 10,72 procent. 

Het is weinig verrassend dat de sterke inflatie van de voorbije periode daar voor iets tussen zit. "Door de automatische indexering zien werkgevers zich het laatste jaar geconfronteerd met een veel snellere stijging van de lonen. De stijging zet zich door in alle provincies. Voor de laatste vier jaar samen, gaat het in totaal om bijna 20 procent", zegt Virginie Verschooris van SD Worx.

Meest gelezen