Videospeler inladen...

Roepende vrouw verstoort bezoek van Poetin aan Marioepol: "Dit is niet waar, dit is een show"

Het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Marioepol werd gisteren even verstoord door een roepende vrouw die de propagandastunt van Moskou wilde doorprikken. Heel uitzonderlijk, want Poetins publieke optredens zijn altijd tot in de puntjes geënsceneerd.

De Russische president Vladimir Poetin bracht gisteren een verrassingsbezoek aan de door Rusland bezette Oekraïense havenstad Marioepol. In de zwaar beschadigde stad had hij een gesprek met de inwoners. Het Kremlin heeft daarover een video verspreid.

De propagandastunt werd op een bepaald moment echter verstoord door een vrouw die nauwelijks hoorbaar op de achtergrond roept: "Het zijn allemaal leugens, het is voor de show." Oekraïense en onafhankelijke Russische media berichten vandaag over de beelden.

BEKIJK - Een vrouw verstoort het gesprek tussen Poetin en inwoners Marioepol:

Videospeler inladen...

De beelden die het Kremlin verspreidde, toonden een zogenaamde spontane ontmoeting van Poetin met mensen die de bewoners zouden moeten zijn van de na de verwoesting nieuw gebouwde woonwijk Nevsky, in een buitenwijk van Marioepol. De voor Poetin verzamelde burgers bedanken de president voor de wederopbouw. "Het bevalt enorm goed, het is modern, warm en gezellig", antwoorden ze op de vraag van Poetin of hun nieuwe woning hen bevalt.

Op dat moment roept de vrouw in de achtergrond dat het allemaal opgezet spel is. De vrouw zelf is niet zichtbaar in de videoclip. Na het geroep is wel te zien dat mensen rondom Poetin zich omdraaien en beginnen te gesticuleren.

Een dergelijke uiting van protest is heel uitzonderlijk, want Poetins publieke optredens worden altijd tot in de puntjes geënsceneerd. Het protest van de vrouw staat in schril contrast met het warme onthaal door de bewoners van het nieuwe appartementsgebouw.

De Oekraïense havenstad Marioepol werd na het begin van de Russische invasie in Oekraïne maandenlang belegerd en beschoten. Tijdens de gevechten werd 90 procent van de stad, waar voor de oorlog 440.000 mensen woonden, verwoest.

Een dag voor zijn bezoek aan Marioepol had Poetin al de Krim bezocht, het in 2014 geannexeerde Oekraïense schiereiland. Hij ging onder meer langs bij een kunstschool in Sevastopol, de thuisbasis van de Russische Zwarte Zeevloot.

Meest gelezen