36 jaar trouw op post, maar deze 5 dingen wist je misschien nog niet over weerman Frank Deboosere

Na 36 jaar trouwe dienst als weerman bij de openbare omroep gaat Frank Deboosere met pensioen. In zijn lange carrière heeft Vlaanderen Deboosere leren kennen als een gepassioneerd sterrenkundige en een fervent fietser. Maar er zijn ook enkele dingen die je misschien nog niét wist over hem, zo blijkt uit het programma "Dank weerman Frank" vanavond.

1. Frank heeft als tiener zijn eigen sterrenclub Pallas opgericht

Frank Deboosere is altijd al gepassioneerd geweest door de sterren. "Ik was 12 jaar en keek al naar de sterren. Van vrienden van mijn ouders mocht ik hun telescoop lenen en ik was meteen verkocht." In 1973 richt hij in Mechelen zijn eigen sterrenclub op: JVS Pallas, Jongerenvereniging voor Sterrenkunde, met "pallas" als verwijzing naar de tweede grootste ontdekte planetoïde ooit. 

De club heeft zijn thuisbasis in het Scheppersinstituut, waar Frank op dat moment school loopt en die een koepel met een eigen sterrenkijker heeft. Pallas, met Frank als "kernleider", geeft een eigen tijdschrift "de Pallascoop" uit en organiseert zomerkampen voor de clubleden. Zijn passie voor sterren is er trouwens nog steeds, want Frank Deboosere is al jaren actief als vrijwilliger bij volkssterrenwacht Mira in Grimbergen.

BEKIJK - Frank vertelt over zijn passie voor de sterrenhemel:

Videospeler inladen...

2. Frank en zijn vrouw Hilde vormden het eerste weerkoppel ooit in Europa

Frank Deboosere wordt samen met zijn echtgenote Hilde Simons, Georges Küster en Bob De Richter midden jaren 80 klaargestoomd door zijn voorganger én grote voorbeeld Armand Pien. Hun debuut wordt meermaals uitgesteld, tot Frank op 12 maart 1987 de officiële aftrap mag geven van deze nieuwe lichting weermannen en -vrouwen. Armand Pien blijft nog enkele jaren aan boord, tot hij in 1990 na 37 jaar met pensioen gaat. Daarna is het definitief aan de nieuwe lichting om het mooie weer te maken. 

"Hilde, Frank, Bob en ik, wij waren neo’s: wij hadden nooit eerder televisie gemaakt. Alleen hoorden we na die eerste "leerjaren" wel tot de best opgeleide weermannen van dat moment", zegt voormalig weerman Georges Küster daarover. 

De carrière van Hilde Simons als weervrouw is van korte duur, zij kiest na zes maanden voor een andere professionele uitdaging en wordt vervangen door Peggy De Meyer. Deboosere en zijn echtgenote zijn dus niet lang rechtstreekse collega's, maar ze zullen de geschiedenisboeken wel voor altijd ingaan als het eerste weerkoppel van Europa.

BEKIJK - Frank en Hilde vertellen over hun korte carrière als "weerkoppel":

Videospeler inladen...

3. In 36 jaar tijd heeft Frank maar één keer gedurende twee weken vakantie genomen

In zijn lange VRT-carrière gaf Frank Deboosere zelden verstek, ook niet op moeilijke momenten, zoals bij ziekte of het overlijden van zijn zus Paskal, die ook voor VRT werkte. Deboosere is een gepassioneerde vakman in hart en nieren, bevestigt collega-weerman Bram Verbruggen. "Frank is de enige van ons die élke dag een weerbericht maakt voor één of andere zender." 

Hoe hij dat volhoudt? "De wolken zijn mijn vrienden, de zon is mijn vriend, de blauwe hemel, de sterren, dat zijn mijn vrienden. Anders hou je dat ook niet vol. Je moet die drive hebben, want het weer stopt nooit. En als ik een bekentenis mag doen: ik heb in de voorbije 36 jaar één keer een iets langere vakantie gehad, gedurende 14 dagen. Mijn andere vakanties waren altijd kort."

BEKIJK - Frank Deboosere bekent dat hij zelden vakantie heeft genomen:

Videospeler inladen...

4. Frank heeft enkele nieuwe woorden geïntroduceerd in Van Dale

Frank Deboosere is niet enkel gepassioneerd door het weer en sterrenkunde, maar ook door taal. Hij studeerde niet alleen natuurkunde, hij volgde ook de regentaatsopleiding Nederlands-Engels-geschiedenis. Het is dan ook geen toeval dat hij in 1997 de allereerste Wablieft-prijs voor helder taalgebruik wint.

"Frank slaagt er als geen ander in om het weerbericht helder te communiceren en aan te passen aan zijn publiek", vindt Ruud Hendrickx, Vlaams hoofdredacteur van de Dikke Van Dale. Franks taal is niet alleen helder, maar ook rijk, want hij heeft enkele nieuwe en bijzonder fraaie weerwoorden bedacht, zoals "ochtendgrijs" en "winterprik". Woorden die een plek hebben gekregen in de Van Dale, net als het woord "lenterig". "Frank gebruikte dat woord al in 1998, hoewel daar toen veel commentaar op kwam", aldus nog Ruud Hendrickx.

BEKIJK - enkele voorbeelden van Franks creatief taalgebruik door de jaren heen:

Videospeler inladen...

5. De snor van Frank haalde in de jaren 90 de voorpagina's van de kranten

Er zijn weinig bekende snorren waar meer om te doen is geweest dan om de snor van Frank Deboosere. Vlaanderen leert de weerman mét snor kennen in 1987, maar 12 jaar later gaat die snor er onherroepelijk af. Op 11 augustus 1999 haalt Deboosere zelfs de krantenkoppen met die beslissing. Vlaanderen stond even op zijn kop, want weerman Frank zonder snor: dat kon niet. Er circuleerde zelfs een liedje over: "Weerman zonder snor", een parodie op "Riders on the Storm" van The Doors.

"Die commotie was ongelooflijk! Ik heb mijn snor afgeschoren bij de totale zonsverduistering van 11 augustus 1999, want ik heb iets met cijfertjes. En nee, ik ga geen baard of snor laten staan nu ik met pensioen ga", aldus Deboosere.

BEKIJK - Frank blikt terug op de commotie, na het afscheren van zijn snor:

Videospeler inladen...

Het afscheid van Frank Deboosere staat centraal in de televisiespecial "Dank weerman Frank", vanavond om 19.45 uur op Eén en VRT MAX. 

Meest gelezen