CHECK - Dit is geen foto van de arrestatie van oud-president Donald Trump, maar een artificieel beeld

Op social media circuleert een foto waarop de arrestatie van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump te zien zou zijn. Maar: deze foto is niet echt en werd gegenereerd door middel van artificiële intelligentie. Enkele dagen geleden kondigde de oud-president op zijn eigen socialemediakanaal nog aan dat de FBI hem zou willen arresteren. Ook dat is nog niet gebeurd.  

In het kort? 

Waarover gaat dit? De voormalige Amerikaanse president Donald Trump liet afgelopen weekend uitschijnen dat de FBI hem wil arresteren. Hij riep z'n volgers op om te protesteren mocht het zo ver komen. Tot op heden is de man niet gearresteerd. Maar op Twitter circuleert wel een foto van de arrestatie van Trump. 

Maar? Wie goed kijkt, ziet dat de foto nep is. Ze is gemaakt met artificiële intelligentie. Die technologie verbetert erg snel. In het artikel lees je hoe je AI-beelden kunt herkennen. 

Een twittergebruiker heeft dit weekend een foto geplaatst van een vermeende arrestatie van Donald Trump door de FBI. We zien op de foto hoe een triest kijkende Trump door drie agenten weggeleid wordt.

De foto verspreidde zich snel via sociale media en is intussen al meer dan 810.000 keer bekeken.

De afbeelding lijkt op het eerste gezicht een realistische foto, maar je kunt al snel zien dat hij vervalst is.

Donald Trump werd niet gearresteerd

Hoewel er mogelijk voorbereidingen getroffen worden voor een toekomstige arrestatie van voormalig president Trump, is hij niet aangehouden dit weekend.

Donald Trump zei afgelopen zaterdag dat hij verwacht snel te worden gearresteerd in verband met het gerechtelijk onderzoek naar mogelijk zwijggeld dat hij zou hebben betaald aan pornoactrice Stormy Daniels. Hij riep zijn aanhang op om tegen deze mogelijke arrestatie te protesteren.

Ook CNN rapporteerde al over voorbereidingen die lokale en federale instanties troffen om zich voor te bereiden op een mogelijke arrestatie en eventuele incidenten die daarop zouden kunnen volgen. Het aanhouden van een vroegere president zou een primeur zijn in de geschiedenis van de Verenigde Staten, en Trump heeft bovendien ook een grote aanhang, dus een goede coördinatie hiervan zou noodzakelijk kunnen zijn.

Hoe kun je deze nepfoto's herkennen?

Het wordt steeds makkelijker om dit soort foto's te maken met behulp van artificiële intelligentie. Het is niet alleen mogelijk om gemakkelijk elementen uit een foto te knippen en in een andere context te plaatsen, maar ook volledig verzonnen taferelen kunnen door AI-tools gemaakt worden.

Momenteel kan je deze AI-beelden vaak nog redelijk eenvoudig herkennen aan een aantal aspecten waar de kunstmatige intelligentie moeite mee heeft, maar deze systemen evolueren zeer snel.

Foto’s van mensen zijn nog niet helemaal realistisch

Wanneer je het gezicht van Trump nauwkeurig bekijkt, zie je dat het hoofd heel slordig op de nek is geplakt, met een scherpe lijn tussen hoofd en nek. Zijn oor en dat van de agent achter hem zijn vervormd.

Het hoofd van Trump is slordig op de nek geplakt.

Beelden die door AI gegenereerd zijn, hebben vaak moeite met het realistisch weergeven van handen, en dat zien we ook hier. De rechterhand van Trump lijkt op een vleeskleurige klomp met vage vingerachtige strepen. Ook de duim van de agent die hem vasthoudt is niet helemaal realistisch, en is te ver verwijderd van zijn wijsvinger.

Andere kenmerken die je kunt opmerken zijn ongewoon gevormde oren, oogirissen die niet rond zijn of extra rijen tanden.

De handen, oren en nek van Trump en de agenten zien er onrealistisch uit.

Tekst en letters zien eruit als nonsens

De foto die viraal ging was een reactie op een tweet met twee andere foto's die door kunstmatige intelligentie waren gemaakt. 

In die eerdere tweet zien we een gegenereerde foto van Donald Trump's arrestatie-mugshot en van brandende gebouwen in Manhattan, met de bewering dat miljoenen mensen aan het betogen waren in Manhattan vanwege Trumps arrestatie.

In die tweede arrestatiefoto van Trump zien we een andere aanwijzing die ons helpt bij het herkennen van AI-beelden: de tekst op de achtergrond.  De tekst in gegenereerde beelden is vaak niet meer dan een karikatuur van de lettertekens, en geen echte tekst.

De tekst op gegenereerde afbeeldingen bevat vaak onbestaande letters.

Conclusie

  • Deze foto van de arrestatie van oud-president Donald Trump is niet echt
  • Zowel Donald Trump als CNN berichten over een mogelijke toekomstige arrestatie van Donald Trump
  • Foto's gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen voorlopig nog gemakkelijk herkend worden door naar details te kijken, maar de kwaliteit ervan evolueert aan een hoog tempo.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties. Zoek je meer verhalen van VRT NWS over factchecking desinformatie of online bedrog? Die vind je hier. 

Wil je iets laten checken? 
Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul je vraag in op de website van deCheckers. 

VRT NWS is erkend lid van de International Fact-Checking Organisation.

Meest gelezen