politierechter Dina Van Laethem
Jelle Schepers

Dronken chauffeur van schoolbus is rijbewijs voor drie jaar kwijt

Een buschauffeur, die eind vorig jaar zwaar dronken door het Pajottenland reed met elf schoolkinderen aan boord, moet zijn rijbewijs drie jaar inleveren. Hij moet ook 200 uur gemeenschapsdienst doen.

De politierechter in Halle was niet mals voor een man, die eind 2022 dronken een schoolbus met 11 kinderen aan boord bestuurde. Toen de lokale politie hem in Gooik aan een ademtest onderwierp, bleek hij maar liefst 2,8 promille alcohol in zijn bloed te hebben. 

Opvallend vrolijk

De begeleider verklaarde achteraf dat de man bruusk reed, opvallend vrolijk deed en de muziek erg luid had gezet. Aan boord van de bus waren 11 kinderen, leerlingen uit het Buitengewoon Lager Onderwijs. Eén van hen belde vanop de bus naar huis. Bij thuiskomst haalde de moeder meteen alle kinderen van de bus.  

Schrijnend

De advocaat van de buschauffeur verklaarde dat de man door gebeurtenissen in zijn privé-leven in een negatieve spiraal was terechtgekomen. Hij vroeg voor zijn cliënt een tweede kans. Maar politierechter Dina Van Laethem ging niet in op die vraag. "Ik heb je al een werkstraf en een rijverbod gegeven, maar het haalt niets uit. Het gaat van kwaad naar erger. Als je wil drinken, mij niet gelaten. Maar dan kruip je niet achter het stuur van een bus om een groep schoolkinderen te vervoeren", oordeelde Van Laethem. Ze noemde de zaak ook een van de meest schrijnende van de afgelopen jaren. 

Werkstraf en rijverbod

De chauffeur kwam ook zelf nog even aan het woord. Hij drukte zijn spijt uit en zei dat hij zijn psychologische begeleiding had moeten stopzetten uit geldgebrek. Want sinds het voorval is de man zijn baan kwijt. Maar de politierechter was niettemin streng. Hoewel de procureur een celstraf van 18 maanden vroeg, ging ze opnieuw voor een werkstraf. De man moet liefst 200 uur gemeenschapsdienst uitvoeren. Doet hij dat niet (volledig), gaat hij alsnog voor anderhalf jaar achter de tralies. De man kreeg ook een rijverbod van 3 jaar. Pas wanneer hij geslaagd is in de 4 herstelexamens, mag hij weer de baan op.

Meest gelezen