© belga

Beke eist publieke excuses nadat Zuhal Demir CD&V een moslimpartij noemde, Demir weigert

Zuhal Demir, de nieuwe staatssecretaris voor Gelijke Kansen, haalt in een interview in De Zondag scherp uit naar de CD&V. Ze verwijt partijvoorzitter Wouter Beke “moslims te zien als kiesvee”. Premier Michel was niet opgezet met het interview en noemde haar uitspraken “deloyaal en onaanvaardbaar binnen de coalitie”. Voorts laat Beke in een korte reactie verstaan dat hij niet gediend is van de uitspraken van Demir. haar woordvoerder wil van geen excuses weten. “Waarom moeten we ons excuseren voor het feit dat twee CD&V’ers staan te applaudisseren voor Erdogan?”, klinkt het.

adm

Premier Charles Michel heeft zondag staatssecretaris Zuhal Demir tot de orde geroepen, naar aanleiding van het interview in De Zondag, waarbij Demir hard uithaalt naar coalitiepartner CD&V.

“De premier reageerde fel in zijn telefoontje naar de staatssecretaris”, zegt zijn woordvoerder. “De woorden die ze gebruikt, zijn deloyaal en onaanvaardbaar binnen de coalitie. De premier tolereert deze houding absoluut niet”.

“Weinig respectvol”

In een korte reactie aan de VRT laat ook CD&V-voorzitter Wouter Beke verstaan dat hij niet gediend was van de uitspraken van Demir.

“Weinig respectvol”, “onfatsoenlijk” en “de grenzen voorbij”, zegt hij. “Onaanvaardbaar”, vindt hij, “voor een staatssecretaris die deel uitmaakt van de coalitie en het beleid hoort uit te voeren.” Beke ontwaart ook een strategie van de N-VA die volgens hem “in toenemende mate de polarisatie opzoekt”. Hij eist publieke excuses van de staatssecretaris.

Ook op Facebook laat Beke zijn ongenoegen blijken.

“Gewoon vaststellingen”

De staatssecretaris laat intussen ter monde van haar woordvoerder weten dat ze de heisa niet snapt. “Waarom moeten we ons excuseren voor het feit dat twee CD&V’ers staan te applaudisseren voor Erdogan, of dat Mieke Van Hecke zelf zegt dat CD&V voor moslims de beste keuze is? Ze heeft gewoon een aantal vaststellingen gedaan. We hebben er wel alle begrip voor dat de premier vindt dat ze dat als staatssecretaris moeilijk kan zeggen”, aldus Luc Demullier, woordvoerder van Demir.

“Moslimpartij”

Demir baseert haar stelling op een aantal uitspraken van CD&V-ers. “Mieke Van Hecke die zegt dat haar partij de enige optie is voor moslims. Of in Genk: CD&V-burgemeester Wim Dries en zijn schepen van Turkse afkomst Ali Caglar die twee jaar geleden op de eerste rij staan te applaudisseren voor Erdogan. Diezelfde schepen zei onlangs zelfs dat de persvrijheid er in Turkije op vooruitgaat. Denk je dat Wouter Beke die man terugfluit? Helemáál niet”, luidt het in De Zondag, “chapeau dat John Crombez dat wel gedurfd heeft met Ahmet Koç”.

Ook het feit dat CD&V-parlementslid Veli Yüksel niet wou weten van de herdenking van de Armeense genocide en hiervoor niet op de vingers werd getikt door Beke, krijgt kritiek.

© Photo News

“Ik vind dat niet gezond. Alles kan in ruil voor stemmen. Dat is onverantwoorde politiek. Politici moeten de democratische waarden onderschrijven. Ik wil de Vlamingen waarschuwen: CD&V is de nieuwe moslimpartij”, zegt de N-VA-politica over haar coalitiepartner in de federale regerfwaaring.

Unia

Of de plooien gladgestreken zijn laat de staatssecretaris in het midden. Een lichtpunt is volgens haar dat sinds de heisa het aantal meldingen van “55-plussers, van mensen met een handicap, van mensen met HIV” sterk verhoogd is. “Per dag komen er bijna twee keer zoveel meldingen binnen dan voordien. Dat betekent dat de Belg de weg gevonden heeft. Dat is wat ik verwacht van Unia: dat iederéén er terechtkan. En zo wordt ook het perceptieprobleem opgelost”, klinkt het nog.

“Discriminatie is iets van altijd en overal”

Als staatssecretaris wil ze zich niet vastpinnen op streefcijfers rond discriminatie, maar ze wil wel meer inzetten op sensibilisering van werkgevers en vraagt dat ook het gerecht discriminatie kordaat zou aanpakken. In verband met haar bevoegdheid Armoedebestrijding wil ze focussen op alleenstaande ouders en op schuldbeheersing, bijvoorbeeld door de schuldvordering goedkoper te maken. Ten aanzien van minister van Werk Kris Peeters dringt Demir aan op een verdere hervorming van de arbeidsmarkt.

Overigens stelt ze dat discriminatie “iets van altijd en overal” is en dat ze geen “geen tovenaar” is. Dat mensen vaker en sneller de weg vinden naar Unia stemt haar tevreden. Voorts meent ze dat discriminatie veeleer een zaak van parket en gerecht moet zijn als bemiddeling faalt.

Van positieve discriminatie wil ze niet weten, maar “als ik moet kiezen tussen een vrouw en een man die even sterk zijn, dan kies ik de vrouw. Maar een vacature uitschrijven voor één doelgroep gaat te ver. Dat is óók discriminatie”, klinkt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer