Protest tegen nieuwe pensioenhervorming in Frankrijk.
Volledig scherm
PREMIUM
Protest tegen nieuwe pensioenhervorming in Frankrijk. © AP

ANALYSE. Een werkweek van amper 35 uur en al op pensioen op 62 jaar. Waarom veel Fransen het ondenkbaar vinden dat daaraan geraakt wordt

De Franse Assemblée heeft gisteravond bijzonder nipt twee moties van wantrouwen afgewezen. Dit neemt niet weg dat het land, nog geen jaar na de herverkiezing van Emmanuel Macron, steeds meer onbestuurbaar wordt. Vuur aan de lont is dit keer een hervorming die de minimum pensioenleeftijd op 64 jaar brengt. Waarom ligt de pensioenleeftijd in Frankrijk zoveel gevoeliger dan in de rest van Europa? Want de Fransen gaan nog altijd vroeger met pensioen dan elders in Europa én een werkweek duurt er slechts 35 uren.

66 reacties

  • Jan Mertens

    1 jaar geleden
    Wat is er nu op tegen om mensen die vroeger willen stoppen, dat ook te laten doen? Uiteraard met een verminderd pensioen, in verhouding.
  • DIRK VAN DESSEL

    1 jaar geleden
    De stakers hebben overschot van gelijk ter billijke belangen behartiging. Indien "het geld wordt gehaald waar het ligt" kan er toch geen enkel probleem zijn !
  • jef verwaest

    1 jaar geleden
    Toen men in België van 65 naar 67 ging, deed men dat "om in de lijn van de buurlanden te komen". Was Frankrijk toen geen buurland? Of hebben we onze lieve politiekers WEER eens op een leugentje betrapt?
  • Johan Van den Abbeele

    1 jaar geleden
    Kan hier ook, stoppen met ocmw van de wereld te zijn, stoppen met hangmatters te bepamperen, ziekteprofiteurs eruit, salariswagens weg, geen susiedies, geen gelijkgestelde periodes (enkel zwangerschap). Hoogste pensioenen max. 4000€. Kan je mensen beginnen belonen vanaf 32 j. gewerkt en na 40j. op pensioen.
  • Casto Giuseppe

    1 jaar geleden
    Hun eigen schuld ze moeten meer gaan stemmen en niet op Macron partij