Een honderdtal vakbondsmilitanten waren opgedaagd bij de kantoren waar het sociaal overleg plaatsvond.

Sociaal overleg Delhaize zonder resultaat, directie blijft bij plan om eigen winkels te verkopen: "Kaakslag voor personeel"

Nieuw sociaal overleg tussen de vakbonden en de directie van de supermarktketen Delhaize vanmorgen heeft niks opgeleverd. Dat zeggen de vakbonden. Twee weken geleden raakte bekend dat Delhaize de 128 winkels in eigen beheer aan zelfstandigen wil verkopen. Sindsdien blijven veel winkels gesloten en is de sfeer grimmig.

Wat is er aan de hand bij Delhaize?

  • Twee weken geleden kondigde supermarktketen Delhaize aan dat het de 128 winkels die het nog in eigen beheer heeft, wil verkopen aan zelfstandige uitbaters.
  • De vakbonden en het personeel zijn het daar niet mee eens omdat ze vrezen voor slechte loon- en arbeidsvoorwaarden bij de zelfstandige winkels.
  • Er wordt al twee weken actiegevoerd, met sluitingen van winkels en blokkades van een depot. Vandaag was er nieuw sociaal overleg, zonder resultaat.

De directie van Delhaize wil alle 128 winkels die nog in eigen beheer zijn, verkopen aan zelfstandigen. Volgens de directie kunnen ze alleen zo duurzame groei realiseren. De vakbonden hebben het over een rampscenario.

Ze geloven niet dat het personeel aan dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden zal kunnen blijven werken, wat de directie belooft. Personeel in zelfstandige winkels werkt langer en verdient minder, zeggen de bonden, en het is net daardoor dat Delhaize winst kan maken.

Tientallen Delhaize-winkels in eigen beheer houden sindsdien de deuren dicht. Het personeel en de vakbonden willen dat de directie haar plannen herziet. Een week geleden was er sociaal overleg, maar de vakbonden vertrokken al na een kwartier. Op de ondernemingsraad gisteren liepen de gemoederen hoog op toen bleek dat de directie bewakingsagenten ingeschakeld had.

"Een kaakslag voor het personeel"

Om 9.30 uur vanmorgen was er nieuw sociaal overleg, in een gespannen sfeer. Grote verwachtingen waren er vooraf niet. "We hopen dat de directie eindelijk een ander plan op tafel zal leggen voor de 9.000 werknemers, anders dan cao32 bis, maar we zijn niet naïef", zei Koen De Punder, vakbondsafgevaardigde bij ACV Puls, vanmorgen.

We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat er in Zaandam een heel grote pot ligt om het zelfstandige verhaal waar te maken.

Koen De Punder, ACV-Puls

Na drie kwartier was het overleg afgelopen, zonder resultaat. De directie blijft bij haar plan om de 128 winkels te verkopen. Ze wil niet ingaan op de eis van de vakbonden om het plan in te trekken, zegt De Punder. 

"We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat er in Zaandam een heel grote pot ligt om het zelfstandigenverhaal waar te maken. De kostprijs om te verzelfstandigen is enorm. Eigenlijk geeft men toe, waar men zelf niet in slaagt, winkels rendabel maken, dat kan een zelfstandige wel. Een kaakslag voor het personeel."

In Zaandam, in Nederland, ligt de hoofdzetel van Ahold Delhaize, de moedergroep waartoe Delhaize behoort.

In een reactie op het mislukte sociaal overleg zegt de directie van Delhaize dat haar plan "de enige optie" is om opnieuw aan te knopen met groei en dat ze binnenkort start met de selectie van zelfstandigen.

BEKIJK - "Bijsturing zit er niet meteen in", VRT NWS-journalist Steven Rombaut:

Videospeler inladen...

Gespannen sfeer

"De directie heeft enkele dagen geleden bekendgemaakt dat ze al 200 kandidaten heeft om de winkels die nu nog in eigen beheer zijn, over te nemen", zegt VRT NWS-journalist Steven Rombaut, die het sociaal overleg volgde. Volgens de directie bevestigt dat dat er voldoende interesse is in de 128 winkels. 

"Dat zijn hoge cijfers, en dat sterkt de directie wellicht in haar plan om door te zetten. De bijsturing die de vakbonden vragen, ik denk dat die er niet meteen in zit", aldus Rombaut.

De sfeer was gespannen, zegt Steven Rombaut nog over de actie van vandaag. "Net zoals gisteren waren er opnieuw veiligheidsmensen om alles in goede banen te leiden. De politie was uitgerust als voor een betoging. Dat helpt niet om alles in peis en vree te laten verlopen, er was veel gejoel bij het buitenkomen. Maar al bij al is de voormiddag rustig verlopen."

Distributiecentrum in Zellik geblokkeerd

Het distributiecentrum van Zellik, vlak bij de hoofdzetel van Delhaize, wordt sinds gisteren grotendeels geblokkeerd. Van daaruit worden alle winkels van Delhaize bevoorraad, niet alleen de winkels in eigen beheer, maar ook de zelfstandige winkels.

"Het is het grootste distributiecentrum van Delhaize in ons land, met voornamelijk droge voeding en verse voeding. De arbeiders worden zelf niet getroffen door het plan van de directie, maar uit solidariteit voeren ze wel actie. En ook vrezen zij dat er vroeg of laat een besparing op hen af komt", legt Steven Rombaut uit.

"Er is nog een distributiecentrum in Ninove, met vooral droge voeding en drank, dat is open. Maar als het centrum in Zellik een paar dagen geblokkeerd blijft, bestaat de kans dat veel producten niet tot in de winkels raken. Niet in de eigen winkels, maar ook niet in de zelfstandige."

Volgens de vakbonden kunnen de acties nog weken blijven duren.

"Veel woede en ontgoocheling"

Vandaag blijven 76 winkels gesloten, laat Delhaize weten. Veel winkels zijn nu al twee weken dicht, hoe lang kan dat nog duren? Volgens Koen De Punder van ACV-Puls is de actiebereidheid bij het personeel groot. "Er is veel woede en ontgoocheling. Afhankelijk van vandaag gaat die woede in de goede richting evolueren, ofwel nog toenemen. Zoals het nu is, gaan die acties onder welke vorm dan ook nog weken aanslepen denk ik."

De Punder blijft er net zoals de andere vakbonden van overtuigd dat het personeel niet aan dezelfde voorwaarden kan blijven werken in zelfstandige winkels. "We hebben al genoeg ervaring met cao 32 bis in andere ondernemingen. Op termijn is men zijn job kwijt of wordt men gedwongen aan mindere loon- en arbeidsvoorwaarden te werken."

Volgende week dinsdag is een nieuwe ondernemingsraad gepland. De vakbonden zeggen dat ze die willen bijwonen en hun eisen zullen blijven herhalen. Vanavond hebben vertegenwoordigers van het personeel een gesprek met Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V).

Het cijfer : Waarom heeft België te veel supermarkten?

Videospeler inladen...

Meest gelezen