Nicole is zeker dat dierenarts derdegraads brandwonden veroorzaakte bij haar kat: "Maar bewijs dat maar eens aan verzekering"

De verantwoordelijke aanduiden in een verzekeringskwestie is vaak niet evident. Ook bij Nicole van Laer uit Merksem en haar verbrande naaktkat. “Mijn kat liep brandwonden op onder de warmtelamp bij de dierenarts na een ingreep”, vertelt ze bij Radio2. Barbara van Speybroeck van Assuralia, de koepel van verzekeraars, benadrukt dat het in zo een gevallen belangrijk is dat je "het vermoeden van verantwoordelijkheid" ook hard kan maken en daar knelt net het schoentje. 

Nicole uit Merksem brengt Eros, haar naaktkat, naar de dierenarts voor een ingreep aan zijn gebit. Eros wordt daarvoor onder volledige narcose gebracht. Wanneer Nicole hem later ophaalt, lijkt alles in orde. Maar een paar uur later, merkt het baasje van Eros rode plekken op aan zijn billen. Die rode vlekken worden erger en raken ontstoken. Het blijken derdegraads brandwonden.  

Whodunit?

Wat is er gebeurd bij de dierenarts? En wie gaat dat betalen? Nicole rekent op de verzekering. Maar dan moet ze eerst met bewijzen komen.

 Wie zegt dat jij dat niet zelf hebt gedaan?

dierenarts

Nicole confronteert haar dierenarts met de brandwonden van haar huisdier. Die reageert met: “Dat ik jouw kat zou verbrand hebben, is aan jou om te bewijzen. Wie zegt dat jij dat niet zelf hebt gedaan?” 

Vaak draait het bij verzekeringen om de hamvraag: “whodunit?” - wie heeft het gedaan? Maar hoe kan Nicole bewijzen dat die brandwonden van bij de dierenarts zijn? “Ik zou mijn eigen teergeliefde huisdier toch niet zelf verbranden om er geld uit te slaan?”

BELUISTER - Nicole getuigt op Radio2

Oorzaak: de warmtelamp

Nicole neemt veel foto’s van de evolutie van de brandwonden. Ze weet ook zeker hoe het is gebeurd: “Na de narcose worden dieren vaak nog onder een warmtelamp gelegd om te bekomen. Wellicht hebben ze in de dierenartspraktijk geen deken over hem gelegd of hebben ze hem er te lang onder laten liggen. Misschien zijn ze hem wel vergeten.” 

Ik denk dat de dierenarts mijn kat te lang onder de warmtelamp liet liggen

Niet meer welkom

Nicole start een ingebrekestelling op en voegt haar kosten voor de verzorging van de brandwonden erbij. “De dierenarts wou het eerst zonder tussenkomst van de verzekering regelen, maar dan moest ik papieren ondertekenen om af te zien van latere kosten. Dat vond ik een te groot risico.”

De dierenarts heeft Nicole dan ook laten weten dat ze niet langer welkom is. Een jammere zaak, vindt ze zelf. “Ik vind het zo spijtig dat de dierenarts haar verantwoordelijkheid niet neemt. Zei ze maar sorry en deed ze er maar niet moeilijk over. Ik was daar al zo lang klant.”

Assuralia: “bewijslast is noodzakelijk”

Barbara van Speybroeck van Assuralia: "Nicole kan eventueel beroep doen op haar rechtsbijstandverzekeraar, die zal in overleg met de verzekeraar van de dierenarts op zoek gaan naar een minnelijke schikking. In meer dan 80 procent van deze dossiers komt het zo tot een regeling. Het is aan de verzekeraars van beide partijen om te onderzoeken wat er precies is gebeurd."

In 80 procent van dergelijke dossiers komt het tot een regeling via een minnelijke schikking

“Niet alle verzekeringsdossiers draaien rond de aansprakelijkheid, maar indien dat wel zo is, dan is dat altijd een kwestie van burgerlijk recht. Is er een fout gemaakt waardoor schade wordt geleden, dan moet het oorzakelijk verband tussen die twee aangetoond worden."

De betrokken dierenarts wenst niet te reageren op deze zaak en hoopt dat het dossier zonder al te veel complicaties wordt afgehandeld door de verzekering.  

Meest gelezen