Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
Volledig scherm
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). © Photo News

Weyts (N-VA) neemt extra maatregelen om lerarentekort aan te pakken, coalitiepartner CD&V is kritisch: “Een echte langetermijnvisie ontbreekt”

UPDATEVlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft een nieuw pakket maatregelen klaar om het lerarentekort, dat op recordhoogte staat, aan te pakken. Er komen meer mogelijkheden voor ‘gastleraren’, bedrijven zullen werknemers kunnen uitsturen naar het onderwijs en startende leerkrachten moeten sneller rechten kunnen opbouwen. Coalitiepartner CD&V vindt het goed dat er nieuwe maatregelen komen, maar mist een “echte langetermijnvisie”.

85 reacties

  • Ghislain Claerbout

    1 jaar geleden
    Hoeveel leerkrachten zijn er die nog een bijberoep hebben? Want volgens een recente peiling werken ze meer dan 38 uur per week en zijn de allemaal uitgeperst. Vraag me we af wie het dan nog ziet zitten om een extra job er bij te doen. Leraren tekort ja, zoals iemand reeds heeft aangehaald om een tijdelijk vervanging te doen omdat iemand zijn ziektedagen aan het op souperen is.
  • RIET HEIRMAN

    1 jaar geleden
    Het probleem van het lerarentekort is verbonden met de toename van het aantal leerlingen en herkomst. Leerlingen die de taal niet kennen, geen cultuur van schoollopen en studeren hebben, minder begaafd zijn en toch het normale onderwijs volgen, maken het de leerkrachten véél moeilijker dan vroeger toen er vrij homogene klassen waren. Mogelijke toekomstige leerkrachten beginnen daar liever niet meer aan, en al zeker niet als ze terechtkomen in tijdelijke interimjobs.
  • Alfons Detemmerman

    1 jaar geleden
    In een land waar nog godsdienst onderwezen wordt is waarschijnlijk geen gebrek aan leerkrachten
  • Gino Denil

    1 jaar geleden
    Weyts begrijpt niets van onderwijs. Niets van cognitieve ontwikkeling en mentale leerprocessen. Niets van omkaderende omstandigheden en sociale achtergronden. Een discussie over al of niet zittenblijven zou zelfs niet mogen bestaan. Jongeren groeien fysiek en mentaal aan verschillende snelheden. De trage groeiers zijn achteraf vaak nog de sterkste planten. Maar ons onderwijs steekt iedereen in een keurslijf van leeftijd en vaste onderwijsjaren.
  • Kevin Vandaele

    1 jaar geleden
    175000 leraars ! iedereen 2u meer les doen geven (dus 21u ipv 19, 26 ipv 24, ....) en je hebt 350 000 u meer. Ik denk dat dan al een heel groot deel van het probleem opgelost is ! Maar ... een confrontatie met de vakbonden, DAT durft men niet aan. Wij werken toch ook 36u als arbeider, bediende ... in de privésector.
  1. ONZE OPINIE. “Er komen meer dan een miljoen ‘Bompa Bockies’ aan: daar zijn we niet klaar voor”
    PREMIUM
    14

    ONZE OPINIE. “Er komen meer dan een miljoen ‘Bompa Bockies’ aan: daar zijn we niet klaar voor”

    Het maatschappelijk belangrijkste programma van het moment wordt gemaakt door een als bejaarde geschminkte 39-jarige die zichzelf Bockie De Repper noemt. Lees de reportage en kijk vooral zelf, want ‘Bompa Bockie’ is van het schoonste dat op televisie te zien is. “Over iets meer dan twintig jaar zullen er 1,2 miljoen 80-plussers zijn”, schrijft hoofdredacteur Dimitri Antonissen. “Misschien zorgt Bockie ervoor dat we eindelijk niet langer wegkijken van die enorme uitdaging.”
  2. EXCLUSIEF. Bé De Meyer (60) praat voor het eerst sinds ex Eddy Snelders van voyeurisme wordt beticht: “Hoe kan het dat ik nooit iets zag? Ik lig daar wakker van”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. Bé De Meyer (60) praat voor het eerst sinds ex Eddy Snelders van voyeurisme wordt beticht: “Hoe kan het dat ik nooit iets zag? Ik lig daar wakker van”

    “Het is net een beerput die open is gegaan”, zegt Bé De Meyer (60), die 16 jaar lief en leed deelde met de in opspraak gekomen Eddy Snelders (65). Deze week kreeg ze een zoveelste slag in haar gezicht. Via de media vernam ze dat hij al op zijn achttiende veroordeeld werd wegens openbare zedenschennis. “Zo pijnlijk”, zegt ze. Want ook dat wist ze niet. Net zoals ze nooit heeft geweten dat Snelders jarenlang hun gezin, familie en vrienden stiekem filmde op het toilet of in de douche. “Het is precies alsof ik iemand anders heb gekend.”