Minister Dalle uit kritiek op ‘woke’-discours van burgemeester De Wever: “De reactie erop is veel gevaarlijker dan het fenomeen zelf”

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) heeft het in een open brief in De Morgen over de strijd tegen ‘woke’ die Antwerps burgemeester Bart De Wever voert, en die tot uiting kwam in de rel rond de foto’s van Mous Lamrabat in de Arenbergschouwburg. Volgens Dalle is het met die woke-beweging “een stuk minder dramatisch gesteld dan De Wever pretendeert” en vormt eerder de tegenreactie een gevaar.

edb

Dalle verwijst in zijn brief naar de rel rond de foto’s van Mous Lamrabat in de Arenbergschouwburg, die vorige week losbarstte. Het werk van de Antwerpse fotograaf, waarop moslims afgebeeld staan, hing tussen enkele historische portretten, maar werd verplaatst op vraag van schepen Nabilla Ait Daouad (N-VA). De oude schilderijen werden teruggehangen. “Het is eerst en vooral zorgwekkend dat politici zich gaan mengen in de inrichting van een theater”, vindt Dalle. “De volgende stap is dat ze zich gaan moeien met de programmatie van de schouwburg. Dat is niet waar mandatarissen voor verkozen zijn.”

LEES OOK. Antwerps stadsbestuur verwijdert ‘woke’ portretten uit trappenhal Arenberg: “Ze wilden beeld van blanke mannen doen verdwijnen”

Volgens Dalle is het niet toevallig dat deze “actie tegen cancelcultuur” er komt net nadat De Wever de oorlog verklaarde aan ‘woke’ in zijn boek. “De N-VA-voorzitter en Antwerpse burgemeester schuwt de grote woorden niet. Woke, ‘een fenomeen dat onze samenleving aan de rand van een burgeroorlog dreigt te brengen’.”

LEES OOK. Bart De Wever schrijft boek over woke: “Eens dader, altijd dader, geldt voor de blanke, heteroseksuele man”

Dalle betreurt dat ‘woke’ een containerbegrip geworden is en dat er extreme uitwassen zijn - zoals de “vertaalrel” rond Amanda Gorman - maar de minister is van mening dat het “een stuk minder dramatisch gesteld is dan De Wever pretendeert. “Opiniemakers en politici hebben al enkele jaren de mond vol over ‘woke’, maar ik wacht nog altijd op het eerste voorbeeld van hoe onze vrijheden worden ingeperkt omdat we iets niet meer ‘mogen’ zeggen.”

Hij haalt het voorbeeld aan van Theo Francken die in 2018 een lezing aan de VUB geannuleerd zag door een blokkade van linkse activisten. Caroline Pauwels, de toenmalige rector, mengde zich in het debat en zorgde ervoor dat Francken enkele weken later wel kon komen spreken. “Het is niet omdat vocale minderheden uitdrukkelijk vragen om te ‘cancelen’, dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.”

Volgens hem is de reactie op de ‘woke’-beweging gevaarlijker dan het fenomeen zelf. “Het zijn net rechts-populisten die, onder het voorwendsel ‘antiwoke’ te zijn, met rasse schreden elementaire vrijheden en basisrechten overboord gooien”, schrijft de minister. Door de vele discussies over ‘woke’, wordt een klimaat gecreëerd waarin het net moeilijker is voor minderheden om in alle rust en vrijheid te kunnen zijn wie ze zijn, aldus Dalle.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER