De 4 meest gestelde vragen over verzekeringen: "Een onafhankelijke prijsvergelijker bestaat niet"

Iedereen die een ongeval krijgt, heeft dezelfde vragen. Waar vind ik hoe ik een aangifte moet doen en bij welke verzekering moet dat dan? Hoe vind ik een goedkopere, kwaliteitsvolle verzekering? Radio2 legt de meest gestelde vragen die consumenten hebben, voor aan Barbara Van Speybroeck van Assuralia, de koepel van verzekeraars.

"De allereerste vraag die je jezelf moet stellen is welke verzekering voor jouw zaak tussen kan komen", vertelt Barbara Van Speybroeck op Radio2. "Dat is niet altijd eenvoudig te beantwoorden omdat niet alleen het ongeluk belangrijk is, maar ook de omstandigheden."

1. Hoe vind je welke verzekering je schade kan vergoeden?

Was je op weg naar het werk bijvoorbeeld, dan gaat het om een ongeval tijdens woon-werkverkeer. Dan wordt de arbeidsongevallenverzekering erbij gehaald. "Wie in dit geval allemaal moet aangesproken worden, is dikwijls een complexe zaak. Daarom meld je best je ongeval bij je makelaar of je verzekeringsmaatschappij.  Zij zullen je zeker op weg helpen." 

Op Assuralia.be staat een wegwijzer die je kan helpen om in verschillende situaties, de juiste weg te vinden.  

2. Hoe kan je verzekeringen vergelijken?

Een niet-commerciële website die verzekeringen vergelijkt, is er eigenlijk niet. "Dat komt omdat verzekeringen toch altijd min of meer op maat zijn, aangepast aan jouw behoeften", zegt Barbara Van Speybroeck. Bij een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid auto, de BA-verzekering, speelt leeftijd bijvoorbeeld een rol, maar ook je verleden als chauffeur.  Je kan gebruik maken van die commerciële sites, maar kijk zeker niet alleen naar de prijs. Hou ook in de gaten wat er wel en niet in de polis is opgenomen.

BELUISTER - Barbara Van Speybroeck "Er is een oplossing als je geen BA-verzekering meer krijgt"

3. Wat als je geen verzekering krijgt?

Sommige bestuurders krijgen geen voorstel meer voor een BA-autoverzekering van hun verzekeringsmaatschappij. "Daar zijn oplossingen voor", zegt Barbara Van Speybroeck. "De verzekeringssector wil natuurlijk ook niet dat bestuurders onverzekerd de weg op gaan. Daarom is er het Tariferingsbureau BA Auto. Er zijn wel voorwaarden om daar terecht te kunnen. Die vind je op hun website."   

4. Wat als er geen tegenpartij is, zoals bij vluchtmisdrijf?

Als je slachtoffer bent van een vluchtmisdrijf en er geen tegenpartij is, kan je een beroep doen op het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds. Dat fonds, opgericht door de verzekeringsmaatschappijen in ons land, komt op de eerste plaats tussen als je lichamelijke schade hebt geleden en bij heel ernstige lichamelijke letsels. Eventueel ook bij materiële schade, maar dat is een uitzondering. Die voorwaarden vind je op de site van het Waarborgfonds

Meest gelezen