James Arthur Photography

September wordt maand vol culturele activiteiten in Sint-Niklaas, o.a. met Open Monumentendag

Sint-Niklaas wordt gaststad voor de Open Monumentendag op 10 september, er zijn de jaarlijkse Vredefeesten en er wordt een musical opgevoerd over Reinaert de vos, naar aanleiding van het Reynaertjaar.

Het tweede weekend van september vindt de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. Organisator Herita koos dit jaar voor immaterieel erfgoed als thema. “Onder de noemer 'met hart en ziel' bouwen we een brug tussen onroerend en immaterieel erfgoed”, vertelt Griet Langbeen van Herita. “De focus ligt op tradities en vakkennis die worden doorgegeven van generatie op generatie. Met R de musical, waarin het klassieke verhaal van Reinaert de vos in een nieuw jasje wordt gestoken, heeft Sint-Niklaas als gaststad daar het perfecte voorbeeld van in huis.”

Open deuren in bijzondere gebouwen

Schepen van cultuur Filip Baeyens (N-VA) is enthousiast over de komende septembermaand in zijn stad. "Het eerste weekend zijn er de Vredefeesten, het tweede weekend de Open Monumentendag en daarna is er R de musical." 

Op de Open Monumentendag zal het gerestaureerde Huis Janssens opengesteld worden. Dat is een 19de-eeuws herenhuis gebouwd in opdracht van een textielfabrikant. "Ook de glasramen van kunstenaar-glazenier Staf Pyl zullen in de schijnwerpers worden gezet en dit jaar wordt ook nadruk gelegd op deelgemeente Belsele. Daar komt een wandeling met onder meer een bezoek aan het bisschoppelijk kasteel."

Dat kasteel, ook bekend als het Hof van Belsele dateert van de 13de eeuw en was bewoond tot in de 19de eeuw. Het is onder meer een kostschool geweest en een rustoord voor priesters. In 2003 kwam het in privéhanden. 

 

Meest gelezen