Ben Weyts neemt maatregelen tegen het lerarentekort, onderwijsspecialist Pedro De Bruyckere weegt ze.
Volledig scherm
PREMIUM
Ben Weyts neemt maatregelen tegen het lerarentekort, onderwijsspecialist Pedro De Bruyckere weegt ze. © Photo News / Belga en ANP / dm

Zijn gastleerkrachten voor alle vakken dé oplossing voor het lerarentekort? Dit is wat onderwijsexpert zegt

Een tolk die wil bijklussen kan vanaf september enkele uren per week taalles geven, voor economie kan een school de bankdirecteur inschakelen. Die ‘gastleraren’ vallen op in het pakket maatregelen van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Experts werden al sporadisch naar school gehaald, maar voortaan mag men voor álle vakken onbeperkt mensen zonder pedagogisch diploma voor de klas zetten. Is dit dé oplossing voor het lerarentekort? Zes vragen aan onderwijsexpert Pedro De Bruyckere. De nood is hoog, geeft hij aan.

71 reacties

  • Sjonny Martero

    1 jaar geleden
    Waar zijn de inspanningen om de planlast te verminderen zodat de echte leerkrachten willen blijven? Waar zijn die? Niets op het veld is er veranderd. Integendeel. Best dat er geen gastdokters bestaan. Leraar zijn is blijkbaar niet moeilijk? Iedereen kan dat blijkbaar? Diploma? Niet echt nodig. Start maar.
  • wesley netnem

    1 jaar geleden
    Laat Politici Gratis helpen in het onderwijs ...we hebben er toch te veel van en de meesten doen toch niets ganse dagen aan een stuk ...wel dik betaald ??
  • Patrick Claeys

    1 jaar geleden
    Binnenkort veranderen Ben en z'n experts zelf nog in een proefballon! Manmanman.... ben ik blij dat ik gepensioneerd leerkracht ben!
  • Marlene De Smedt

    1 jaar geleden
    Het is niet te verwonderen dat er problemen zijn in het onderwijs. Dat ligt aan de grilligheid van het beleid. Het moet voor de mensen die daar werken moeilijk zijn om nog dagdagelijks te weten wat er precies moet gebeuren. De kwaliteit van ons onderwijs gaat met reuzenschreden achteruit. Nu weer de introductie van het bedrijfsleven dat geen opleiding heeft gehad in pedagogie en voor eigen winkel komt preken. Kennis overbrengen op een boeiende manier is niet aan iedereen gegeven.
  • ivo simons

    1 jaar geleden
    Waar is de tijd dat wij in de top tien mochten pronken van de beste onderwijsinstellingen van de ganse wereld?