Rafael Nadal in tien straffe cijfers: 1 sexy videoclip met Shakira, 6538 (!) dagen in de top tien en 2 miljoen voor een horloge

Op 23 april 2005 verscheen het eerste filmpje op YouTube. Eén dag later debuteerde een 18-jarige Spanjaard na een zege in Barcelona bij de eerste tien op de ATP-ranking. Ondanks een lange lijst blessures zou Rafael Nadal (36) nooit meer verdwijnen uit die lijst. Tot deze week. Met welke cijfers maakt de Spanjaard nog indruk?

Marc Vermeiren

0

Foutloos, zijn finale-palmares op Roland-Garros. Veertien keer haalde hij in Parijs de eindstrijd, veertien keer was het prijs. Slechts zeven keer moest hij daarin een set afstaan. In 2005, twee dagen na zijn 19de verjaardag, opende hij het feest. Sindsdien gaf hij op ’s werelds beroemdste gravel slechts vier keer de eindzege uit handen. Hij verloor van Robin Soderling in de vierde ronde van editie 2009 en in de kwartfinale in 2015 en in de halve finale in 2021 van Novak Djokovic. In 2016 trok hij zich na de derde ronde met een blessure terug.

1

Voor zover wij weten heeft Nadal één keer in een videoclip opgetreden. In 2010 fungeerde hij als love interest in het filmpje van de Shakira-hit Gypsy. Ergens halverwege trekt de atleet zijn shirt uit, terwijl de Colombiaanse zangeres schaarsgekleed rondom hem heupwiegt. Even later duikt het stel gretig over mekaar heen - ledenmaten verstrengeld, de blikken zwoel. We zien het David Goffin nog niet snel doen.

2

Vorig jaar moest Nadal zich op Wimbledon voor de tweede keer in zijn loopbaan geblesseerd terugtrekken uit een major. Zijn sturm und drang-stijl had voor de zoveelste keer ravages aangericht aan lijf en leden. Zowat alles wat kan haperen, heeft ook gehaperd: voeten, knieën, heupen, buikspieren, polsen, schouders, rug, elleboog, enkel... De Spaanse krant Marca kwam aan een zwarte lijst van 25 min of meer ernstige blessures, die hem minstens twee weken van het veld hielden.

22

Sinds zijn zege op de Australian Open van dit jaar heeft Novak Djokovic zich naast Rafael Nadal getild als recordhouder van het volume aan grand slam. Krijgt de 36-jarige Spanjaard zijn bouwvallige lijf nog opgelapt om de strijd verder te zetten? Met die toenemende blessurelast en opklimmende jaren krimpen zijn kansen. Als de gravel-gigant nog ergens een mogelijkheid krijgt om zijn totaal aan te dikken, is het op Roland Garros, waar hij al veertien keer de laureaat was.

24

Op zijn 24ste maakte hij de career slam rond. Geen speler was ooit jonger. Roland-Garros: 19 jaar. Wimbledon: 22. Australian Open: 22. US Open: 24.

81

John McEnroe noemt het de moeilijkste uitdaging over alle sporten heen: Rafael Nadal kloppen op gravel. Er zijn argumenten zat om die boude bewering te staven. 71 keer haalde Rafa op die oppervlakte een finale, slechts acht keer verloor hij. De man van Mallorca bezit de langste reeks zeges op dezelfde ondergrond. Tussen april 2005 en mei 2007 bleef hij op gravel 81 opeenvolgende wedstrijden ongeslagen. Zijn 14 bekers op Roland-Garros overtroeven de elf titels van Margaret Court en de tien stuks van Novak Djokovic op de Australian Open. Kortom: geen enkele tennisser (m/v) heeft welke ondergrond ooit zo gedomineerd als Nadal het gravel.

© AFP

934

Eigenlijk liggen er 934 weken tussen 24 april 2005 en 20 maart 2023, maar de ATP rekent officieel 912 weken aan. Dat verschil van 22 weken ligt aan de pandemie, die tussen 23 maart 2020 en 23 augustus 2020 alle bedrijvigheid schorste. In de praktijk zou het voor Nadal niets uitgemaakt hebben. Hij zou ook in die zomer zijn positie bij de single digits behouden hebben.

6538

Zoveel dagen bezat Nadal onafgebroken zijn plek bij de toptien van de wereldranking. 18 jaar is dat, een half leven voor een 36-jarige. Jimmy Connors staat met 789 weken op de tweede plaats, Roger Federer volgt met 734 weken op nummer 3. Als Carlos Alcaraz een gelijkaardige duurzaamheid aan de dag zou leggen, zou het duren tot 24 oktober 2039 vooraleer hij zijn grote voorganger overtreft. In de vrouwensectie is Martina Navratilova met haar 1.000 weken de historische primus.

© AFP

2,3 miljoen euro

Nadal draagt graag iets duurs en exclusiefs rond zijn pols. De Spanjaard is het voornaamste uithangbord van de Zwitserse sporthorloges Richard Mille. Het prijzigste exemplaar dateert van Roland-Garros 2020, toen Nadal pronkte met de RM 27-04 Tourbillon Rafael Nadal, een hebbedingetje waarvan er slechts vijftig stuks zijn geproduceerd. Het horloge is vrijwel volledig van titanium en weegt amper 30 gram. De look is geïnspireerd door de snaren van een tennisracket. Een gespecialiseerde website vermeldde een prijs van 2,52 miljoen dollar, zo’n 2,3 miljoen euro.

© Dubreuil Corinne/ABACA

204 miljoen euro

Volgens Celebrity Net Worth beschikt Nadal over een fortuin van zo’n 204 miljoen euro. Iets meer dan de helft – 124 miljoen euro – verzamelde hij aan prijzengeld, de rest kwam vooral via sponsordeals. Hij fungeert al sinds 2006 als ambassadeur voor het automerk Kia, zit in het kamp van Nike, hult zich graag in Armani en volgde Cristiano Ronaldo op als model voor een ondergoedlijn. En dit is slechts een kleine selectie van zijn commerciële partners.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer