Verslagen reacties na annulatie iftar voor LGBTQ-moslims: “We mogen die vandalen nu toch niet de controle geven?”

© ATV

Queer Iftar, het evenement voor moslims uit de LGBTQ-community dat op 31 maart had moeten plaatsvinden in De Roma, gaat niet door. De concertzaal laat via sociale media weten dat het evenement “tot onze grote spijt” niet kan doorgaan uit veiligheidsoverwegingen. Verbolgenheid en teleurstelling zijn overwegend de reacties uit politieke en LGBTQ-hoek.

joro, svw

Bedoeling van het evenement was om moslims en moslima’s van andere geaardheid of seksuele oriëntatie een veilige ruimte te bieden om de iftar (de maaltijd die tijdens de ramadan genuttigd wordt na zonsondergang) te vieren.

Maar De Roma en mede-organisator Merhaba kregen naar eigen zeggen onrustwekkende “signalen” binnen, die hen nu doen beslissen om het evenement uit veiligheidsoverwegingen te cancelen. Vooral op sociale media werden heel wat onvriendelijke en soms zelfs bedreigende opmerkingen gegeven over het evenement en naar de organisatie.

“Uit tal van signalen leiden we af dat we de ‘safer space’ niet kunnen garanderen. Ook al vinden we het thema en de behoeften van de betrokken deelnemers bijzonder belangrijk, hun en onze veiligheid zijn prioritair”, meldt de organisatie in een bericht op Facebook.

De Roma en Merhaba zeggen voorts dat dit niet betekent dat de thematiek niet meer zal worden aangesneden. “Misschien op een andere manier, misschien op een ander moment.”

Minister Somers: “Evenement moet doorgaan”

Achter de schermen wordt aan de organisatie getrokken om het evenement toch nog te laten doorgaan. Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) laat dat alleszins uitschijnen op Twitter: “In Vlaanderen kan je zijn wie je bent. Bedreigingen van anderen om wie je bent zullen we nooit aanvaarden. Ik sta in contact met de organisatie, we kijken wat we kunnen doen om de iftar toch te kunnen laten doorgaan.”

Hind Eljadid (schrijfster en queer moslima): “Dit maakt me emotioneel”

Vanuit de moslim-LGBTQ-community wordt verslagen gereageerd op het nieuws. “Het is zeer teleurstellend dat een mooi en liefdevol event niet kan doorgaan als gevolg van bepaalde reacties uit verschillende hoeken”, zegt Hind Eljadid (28), een Antwerpse woordkunstenaar en schrijfster die goed bevriend is met mensen uit de organisatie. “Het maakt me eerlijk gezegd ook wel wat emotioneel.”

“De ramadan en islam draaien net om liefde en acceptatie. De ramadan is de tijd van familie, vriendschap, samen lekker eten. Laat ons deze tijd collectief beleven en vooral niemand gaan uitsluiten omwille van iets dat in ogen van sommigen afwijkt van de norm”, stelt Eljadid. (Lees verder onder de foto)

Hind Eljadid.© Jeroen Hanselaer

Als queer-moslima is het niet voor het eerst dat Hind geconfronteerd wordt met discriminatie omwille van haar geaardheid. “Ik ben me wel degelijk bewust van de geprivilegieerde situatie waarin ik zit. In tegenstelling tot anderen zit ik in een socioculturele bubbel waar mensen er wel voor open staan. Maar dat maakt misschien dat zulke incidenten des te harder aankomen. Het is weer een confrontatie met het feit dat het als queer moslim nog steeds niet evident is om uit de kast te komen en om je seksualiteit en je religie samen te beleven. Ik dacht dat we al iets verder stonden dan dat.”

Een tegenslag, dat zeker, maar het zal er niet toe leiden dat Hind Eljadid zich minder openlijk zal uitspreken over de thematiek, integendeel. “Het is onze verantwoordelijkheid als moslim queer-individuen die iet of wat in het publieke oog staan, om ons er over te blijven uitspreken.”

Kevin Vereecken (N-VA): “Zo’n pijnlijke nederlaag”

Ook Antwerps N-VA-gemeenteraadslid en homo Kevin Vereecken is zwaar aangedaan door het afblazen van het evenement. “Dit is zo’n pijnlijke nederlaag”, zegt Vereecken. “Ik begrijp niet dat er nu wordt gezwicht voor deze dreigingen. Ik ben trouwens overtuigd dat die niet van moslims komen, maar van een groepje dat uit is op relschoppen en het geloof daarvoor misbruiken. De gemiddelde moslim, net zoals de gemiddelde katholiek of jood, ondersteunt geen geweld. Sommigen zullen het vanuit hun religieuze overtuiging misschien wel moeilijk hebben met homoseksualiteit, maar wijzen geweld wel af.” (Lees verder onder de foto)

Kevin Vereecken op archiefbeeld tijdens de gemeenteraad.© rr

“Door dit evenement af te afblazen, komt weer een hele gemeenschap in een negatief daglicht te staan en dat is zo onterecht”, aldus Vereecken. “We mogen een stel vandalen toch niet de controle geven over wat wel en niet mag worden georganiseerd in Antwerpen. Door het afblazen van deze iftar geef je hen nu de controle. Het is des te erger omdat dit nu juist een evenement was om bruggen te slaan tussen mensen en gemeenschappen. Dit evenement had moeten doorgaan.”

“Ik ben ook voorzitter van AMUZ (Festival van Vlaanderen-Antwerpen, red.), dus de deelnemers van deze iftar zijn zeker welkom om bij ons hun evenement te organiseren”, besluit Vereecken.

Open VLD Borgerhout: “Zonder respect geen samenleving”

Open VLD Borgerhout reageert bezorgd: “Borgerhout is een district vol diversiteit en dat is ook haar sterkte. Dat mensen worden bedreigd om wie ze zijn, is voor ons onaanvaardbaar. Samenleven in diversiteit kan alleen als je elkaar respecteert. Zonder respect ben je geen samenleving”, aldus Nigel Chantrain, voorzitter Open VLD Borgerhout. “We hopen uit de grond van ons hart dat de iftar toch nog kan doorgaan. In een vrij Antwerpen kan je zijn wie je bent, ongeacht je geaardheid. We verwachten een krachtig signaal, ook vanuit de stad”.

Meer info op deroma.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen