© Pexels

Europese primeur: Aziatisch visje ontdekt in Kanaal Gent-Terneuzen 

In het Kanaal Gent-Terneuzen werd een Aziatisch visje gevangen. Het is de eerste keer dat de vissoort wordt waargenomen in Europa. 

In november vorig jaar werden er twee shimofurigrondels aan de haak geslagen. De shimofurigrondel is een Aziatische vissoort met veel kleurschakeringen en is ongeveer twaalf centimeter lang. Het is de eerste keer dat de soort in Europa werd waargenomen.

"De vissoort is nog maar twee keer waargenomen buiten zijn oorspronkelijke gebied in Oost-Azië. Hij is aanwezig in Californië in de Verenigde Staten sinds 1990 en nu dus ook in Gent. De visjes zijn waarschijnlijk terechtgekomen in het ballastwater van schepen en hebben de tocht tot bij ons overleefd", zegt Hugo Verreycken van het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek). 

De vissen werden gevangen tijdens een hengelwedstrijd door Pieterjan Verhelst, een medewerker bij het INBO. Hij heeft veel kennis over vissen en kon zo de nieuwe vissoort determineren. 

De shimofurigrondel is een nieuwe exoot in de Belgische wateren, maar het is lang niet de enige. Ongeveer een dertigtal vissoorten van de 75 in de Belgische rivieren en kanalen is niet inheems. Het instituut wil in mei kijken of er nog exemplaren van de vissoort rondzwemmen in het kanaal. 

Foto's van gevangen shimofurigrondel
© Pieterjan Verhelst

 De shimofurigrondel wordt gekenmerkt door (1) een oranje-gele rand aan de tweede rugvin, (2) een oranje-gele rand aan de anaalvin, (3) een donkere band op de flank met witte stippen, (4) een marmertekening op de kaak en het kieuwdeksel en (5) witte stippen onderaan de kop. 

Meest gelezen