Stad Leuven

Stad Leuven wil meer lichtprojecties inzetten om nachtlawaai tegen te gaan: "Door lichtprojecties 30% minder lawaai"

In Leuven wil het stadsbestuur nog meer inzetten op lichtprojecties om nachtlawaai tegen te gaan. Het voorbije jaar zijn als test geluidsmeters en lichtprojecties opgesteld in de Naamsestraat. Vooral tijdens de week, van dinsdag tot en met donderdagnacht, is er het meeste lawaai. Maar lichtprojecties kunnen dat nachtlawaai met zo'n 30 procent verminderen.

Als studentenstad kampt de stad Leuven met nachtlawaai. Om dat tegen te gaan, probeerde het stadsbestuur verschillende methodes uit. "We hebben posters en stickers geprobeerd, maar die werkten niet", aldus schepen van Studentenzaken Thomas Van Oppens. Wat wél werkt, blijkt een lichtprojectie te zijn. "Een lichtprojectie op straat die duidelijk aangeeft waar het uitgaansgebied begint en waar het eindigt, maar ook duidelijk de vraag stelt om stil te zijn, heeft een heel positief effect op de geluidsoverlast op straat." 

"Het meeste lawaai is er doorheen de week, met een piek op donderdagnacht en dan vooral tussen 11u 's avonds en 2u 's nachts", weet Van Oppens. Die kennis haalt de schepen uit de resultaten van een studie van de stad Leuven. Daarbij werden gedurende een jaar geluidsmeters geplaatst in de Naamsestraat, die het nachtlawaai in kaart moesten brengen. Die sensoren analyseerden nachtelijke geluiden op basis van onder andere geluidssterkte, geluidsbron en tijdsduur. 

Een geluidssensor
Stad Leuven

"We merkten een grote piek in nachtlawaai bij het stopzetten van de coronamaatregelen in maart 2022 en bij de start van het academiejaar in oktober 2022", vertelt schepen Van Oppens. "We kunnen niet anders dan concluderen dat het nachtlawaai afkomstig is van studenten."

Van augustus 2022 tot januari 2023 werden er lichtprojecties geïnstalleerd op de Naamsestraat. "Daardoor zagen we het nachtlawaai met 30 procent dalen", aldus Van Oppens. Reden genoeg voor de stad Leuven om de piste van lichtprojecties verder te onderzoeken. "We hebben nu maar één straat geanalyseerd, namelijk de Naamsestraat. Maar we zouden graag een beeld krijgen van de geluidsoverlast in heel de stad. Daarom gaan we ook werk maken van geluidssensoren en lichtprojecties op andere plaatsen in de stad."

Meest gelezen