Oekraïense vluchtelingen kunnen zich aanmelden voor 150 plaatsen in nieuw Gents nooddorp

Oekraïense vluchtelingen in Gent kunnen zich tot vrijdag inschrijven om te verhuizen naar het nooddorp dat eind april, begin mei in deelgemeente Oostakker opent. De plaatsen zijn beperkt: er is ruimte voor 150 mensen in een 50-tal woonunits. Tegen het einde van het jaar breidt de capaciteit uit tot 600 bewoners. Gent telt zo'n 1.200 Oekraïense vluchtelingen. 

In het stadhuis van Gent liepen gisteravond een aantal Oekraïners per vergissing de gemeenteraadszaal in. Ze waren er, net als tientallen landgenoten, in een andere zaal uitgenodigd om info te krijgen over het nieuwe nooddorp dat er eind april, begin mei komt in deelgemeente Oostakker. Na wat spraakverwarring belandden ze op de juiste plek, in een sessie waar ze uitleg kregen en meteen ook konden intekenen voor een verhuis. 

Het nooddorp gaat binnenkort open en kan onderdak bieden aan zo'n 150 mensen. Er zijn woonunits voor gezinnen met verschillende samenstellingen. Oekraïense vluchtelingen die nu in Gent verblijven, maar niet langer terecht kunnen bij een gastgezin, zijn al een tijdje geleden ingelicht en kunnen zich na de infosessie inschrijven. Het nooddorp moet voor meer permanente opvang zorgen, nu het onduidelijk is hoe lang de oorlog met Rusland nog zal aanslepen. 

Praktische info en inschrijven

Tijdens de infosessies worden de Oekraïeners - vooral vrouwen en kinderen - en de gastgezinnen ingelicht. "Er is uitleg gegeven over de verschillende units met 1, 2 of 3 slaapkamers", vertelt één gastouder. "We kregen info over de praktische kant van de verhuis, het openbaar vervoer, wie er in het nooddorp zal werken. Ik moet zeggen dat ik opgelucht bent. Voor mij heeft het wat te lang geduurd." 

De meningen zijn duidelijk verdeeld. "Wij hebben verschillende mensen opgevangen en hebben vrienden voor het leven gemaakt, voor ons hoeven ze nu niet meteen weg. De keuze is aan hen. Het is goed dat we nu de info krijgen. Dat maakt het allemaal wat duidelijk", zegt een gastgezin. 

De Oekraïense vluchtelingen zelf willen niet veel zeggen. Ze zijn niet allemaal even blij met de nieuwe stek. "We verblijven nu in het centrum en zullen dan moeten verhuizen naar Oostakker, dat is heel erg ver. Dat vind ik wel jammer", zegt een jonge moeder. Ze benadrukt ook dat het praktisch ingewikkeld wordt omdat de kinderen nog tot de zomer op de huidige school moeten blijven. "Ik twijfel of ik me nu al inschrijf." 

Nederlands leren, werk zoeken en ontspannen

De voorbereidingen lopen volop en in de rand is de stad ook bezig om de Oekraïeners klaar te stomen voor een langer verblijf in Gent, met ook een job en hobby's. Schepen Bram Van Braeckvelt (Groen) geeft daar op vraag van gemeenteraadslid Jef Van Pee (CD&V) extra informatie over. 

"We voorzien in het nooddorp zitdagen van de Dienst Werk en Activering om Oekraïense vluchtelingen te helpen om een job te vinden. De helft van de Oekraïners is al ingeschreven bij de arbeidsbemiddeling, maar we willen meer doen", stelt schepen Van Braeckevelt. "We zetten in op een samenwerking bij de VDAB. Er werken nu vijf extra consulenten die Oekraïners aan een job helpen. Dat gebeurt met taalondersteuning, omdat het Nederlands vaak nog niet volstaat."

De Oekraïense vluchtelingen willen alleszins wel Nederlands leren. "80 procent van de meerderjarige Oekraïense vluchtelingen in Gent is op dit moment ingeschreven voor Nederlandse lessen. Het Gentse integratiebureau onderzoekt om in het nooddorp zitdagen te organiseren om mensen die nog geen les volgen, over de streep te trekken."

De stad probeert de Oekraïners te helpen om een goede vrijetijdsbesteding te vinden. "We gaan proberen om de inwoners van het nooddorp naar het bestaande vrijetijdsaanbod te leiden. Er waren al speciale infosessies voor kinderen en jongeren, die komen er opnieuw. Bij de Jeugddienst zijn intussen 2 Oekraïense animatoren aan de slag." 

Wanneer kunnen de eerste inwoners intrekken?

Het nooddorp in Oostakker opent eind april of begin mei met een 50-tal woonunits. De capaciteit wordt dan later opgevoerd om tegen eind dit jaar 600 mensen te kunnen huisvesten. Vlaanderen betaalt het nooddorp en heeft daar 8 miljoen euro voor voorzien. Gent is de derde stad, na Antwerpen en Mechelen, met een Oekraïens nooddorp. 

Meest gelezen