Videospeler inladen...

Nieuwe regels voor toepassen van artificiële intelligentie in journalistiek: "Wat heb je er echt aan?"

De Raad voor de Journalistiek heeft een nieuwe richtlijn over het gebruik van artificiële intelligentie goedgekeurd. Vlaamse redacties kunnen dus onder bepaalde voorwaarden artificiële intelligentie gebruiken. Tim Pauwels, ondervoorzitter van de Raad voor de Journalistiek legt uit wat er precies verandert en wat de impact daarvan is.

De Raad voor de Journalistiek is een onafhankelijke instantie voor journalistieke zelfregulering. Voor alle duidelijkheid kan de Raad geen sancties opleggen, maar enkel adviseren. Ze waken over de ongeschreven regels van de journalistieke beroepsethiek. En nu de maatschappelijke discussie over ChatGPT en andere AI-toepassingen volop woedt, heeft de Raad nieuwe richtlijnen goedgekeurd.

BEKIJK – Onze dienst Innovatie experimenteerde al hoe we AI in nieuwscontexten kunnen toepassen:

Videospeler inladen...

Tim Pauwels vindt het een griezelige gedachte dat AI beeld kan genereren voor een bepaald nieuwsonderwerp. "De meeste mensen zullen afknappen op die stem, maar dat gaat in de toekomst beter klinken. Waar ik op afknap is de band tussen het beeld en de inhoud. Die wordt gelegd door iets dat niet nadenkt. Wij hebben daar als menselijke journalisten al zoveel moeite mee, bijvoorbeeld door archiefbeeld te gebruiken dat achteraf gezien niet zo bij de context paste." 

De Raad voor de Journalistiek heeft bij die nieuwe richtlijnen twee voorwaarden opgesteld. De eerste is dat de redactie altijd verantwoordelijk blijft voor het bericht. "Je kan met andere woorden niet zeggen dat het algoritme een fout heeft gemaakt." Ten tweede moet daar transparantie over zijn. “Als iets volledig of gedeeltelijk geschreven of gemaakt is door artificiële intelligentie, dan moet dat ook duidelijk zijn voor de kijker, dat moet erbij vermeld staan.”

Kant en klare journalistiek

“We weten dat artificiële intelligentie uit zichzelf heel stereotyperend is en bijvoorbeeld kan zeggen, alle dokters zijn blanke mannen en alle criminelen zijn zwarten", zegt Tim Pauwels. "Zelfs menselijke journalistiek moet daarmee oppassen, maar hoe doe je dat bij iets dat niet kan nadenken? Ook al staat erbij dat het artificiële intelligentie is, wat heb je er dan echt aan?"

Bij ons is er nog geen AI te bespeuren, maar dat gaat niet lang meer duren, denkt Tim Pauwels. “Het grootste risico is dat je dan een verschil in verwachtingen kan krijgen tussen de boekhouder die investeert in artificiële intelligentie en de journalist. De boekhouder zegt dat het bijna kant en klaar wordt afgeleverd, de tekst is al voorgeschreven, nu kunnen we toch veel meer produceren en hebben we minder personeel nodig. Terwijl de journalist dat dan eigenlijk allemaal zou moeten nakijken. En die heeft er dan misschien veel meer tijd voor nodig dan de boekhouder denkt."

BEKIJK – Hoe kan AI op journalistiek (gemakkelijk) toepasbaar zijn?

Videospeler inladen...

Te veel risico's?

Er zijn ook voordelen, bijvoorbeeld dat je grote blokken data makkelijker kan analyseren, zoals de Panama Papers. Maar volgens Tim Pauwels moeten we ook investeren in goede journalistiek. "De overheid en mediabedrijven moeten daarmee bezig zijn." Maar ook burgers kunnen een grote rol spelen. “De beste maatregel die je kan nemen is betalen voor een krant, tijdschrift of website, voor goede journalistiek.”

In combinatie met het nieuwe artikel over transparantie luidt de richtlijn over AI als volgt:

Artikel 12. De journalist is transparant over zijn opdracht, aanpak en manier van werken. In de mate van het mogelijke en voor zover dit relevant is communiceert hij hierover duidelijk aan zijn publiek.

Richtlijn bij artikel 12. Artificiële intelligentie kan een rol spelen bij de garing, redactie, productie en verspreiding van nieuwsitems, zoals artikels, reportages, illustraties, infografieken enz. In zulke deels of volledig geautomatiseerde processen spelen redactionele keuzes een rol. Die keuzes moeten voldoen aan de principes van de Code.

BEKIJK - Het volledige gesprek met VRT-journalist Tim Pauwels in "VRT NWS Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen