Louis De Jaeger noemt voedselbossen de redding van de landbouw: "Bomen zorgen voor koolstofopslag, vormen een bres tegen overstromingen, zorgen voor betere infiltratie van regenwater, voor meer regen en minder erosie."
Volledig scherm
PREMIUM
Louis De Jaeger noemt voedselbossen de redding van de landbouw: "Bomen zorgen voor koolstofopslag, vormen een bres tegen overstromingen, zorgen voor betere infiltratie van regenwater, voor meer regen en minder erosie." © Tim Dirven

Tuin- en landschapsarchitect leert ons voedselbossen ontwerpen: “Waarom jaarlijks spitten en eenjarige planten bemesten als je een boom kan planten waar je kleinkinderen nog van zullen eten?”

Hij leerde ons het gazon niet te maaien en de herfstbladeren te laten liggen. Tuin- en landschapsarchitect Louis De Jaeger (29) wil ons nu leren een eigen voedselbos aanleggen. Omdat zo’n voedselbos landbouw met natuur verzoent, de klimaatverandering en de impact ervan verzacht én de ecosystemen herstelt. En ja, dat lukt ook in jouw bescheiden (stads)tuin.

5 reacties

  • Peter Nols

    1 jaar geleden
    In Duitsland hoef je tijdens het fietsen zelfs geen eten of versnapering mee te nemen. Langs de fietsroutes vind je noten, appels, bramen, perziken, kersen, pruimen, druiven en nog meer. In Nederland duiken ook steeds meer notenbomen op lans fietspaden.
  • Gerard Braeckmans

    1 jaar geleden
    Vroeger gingen we bramen plukken en bessen. Dat is ook verleden tijd. Nu kan je ze kopen aan 4 Euro het bakje.
  • Else Jansen

    1 jaar geleden
    Dat vraag ik me al jaren af: in Tsjechië op reis geweest en langs de baan gewoon kersen kunnen plukken. Waarom bij ons alleen beuken, of eiken die worden opgevreten door processierupsen? Plant fruitbomen e.a. zo kan iedereen genieten van de opbrengst. En inderdaad, er moet gesnoeid worden. Maar kan dat een probleem zijn waar er mensen kunnen genieten van zelf-geplukt fruit?
  • Dany Herman

    1 jaar geleden
    Boomgaarden zijn zo goed als verdwenen, bossen worden aangeplant met de minst kwalitatieve bomen hazelaars en cornus soorten Fruitbomen geven bloesems, fruit voor mens en dier Als een ree een fruitboom weet staan dan zal ze daar naar komen Notelaars zijn ook nuttig voor dan weer andere groep dieren
  • Jos Plessers

    1 jaar geleden
    Ben momenteel alle bomen en struiken ah verwijden en ben ze ah vervangen door fruitbomen en-struiken.Appels,peren.Maar ook winterhard buitenlands fruit,zoals persimon.Heb ook al jaren vijgen.