Federale pensioendienst stuurt dossier rond onwettige pensioenbonussen van topambtenaren door naar gerecht

De Federale Pensioendienst heeft het dossier van de hoge ambtenaren die onwettige pensioenbonussen kregen, doorgespeeld aan het parket. Dat laat Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS) weten aan de leden van het bureau. “Omdat er verdenkingen zijn van collusie van de ambtenaren.”

Arnout Gyssels en Pieter Huyberechts

Na het dossier eens goed uitgeplozen te hebben, heeft de Federale Pensioendienst de kwestie van de onwettige pensioenbonussen in de Kamer doorgespeeld aan het parket. “Het is aan Justitie om de rest van de zaak te behandelen en de feiten te kwalificeren”, laat de Pensioendienst weten. Verdere commentaar willen ze niet kwijt.

Bij het Brussels parket bevestigen ze dat een dossier hebben geopend. “Het parket heeft beslist een dossier te openen en zal eerst beoordelen of de meegedeelde informatie voldoende elementen bevat om een strafrechtelijk onderzoek te rechtvaardigen”, zegt woordvoerder Martin François.

Het gaat om acht voormalige hoge ambtenaren van de Kamer, die alles bijeen 5,8 miljoen euro aan onwettige bonussen kregen. Die uitgaven waren op geen enkele manier in de begroting van de Kamer terug te vinden en passeerden nooit op de bevoegde politieke organen. Bovendien zouden ze zo boven het Wijninckx-plafond komen, dat is het absolute maximum voor wettelijke pensioenen in ons land. De bal ging aan het rollen toen een ambtenaar die net afzwaaide zijn bonus aanvroeg.

Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS) bracht de leden van het bureau - dat de zaken van de Kamer beheert - op de hoogte van de zet van de Pensioendienst. Zij heeft het over “verdenkingen van collusie van ambtenaren”. De Kamer zal zijn volledige medewerking leveren aan het onderzoek.

Teruggestort

Het gaat voor alle duidelijkheid enkel over ambtenaren. Tillieux maakt in haar brief geen gewag van oud-Kamervoorzitters Siegfried Bracke (N-VA) en Herman De Croo (Open VLD). Die kwamen ook in opspraak omdat zij een onwettige bonus kregen op hun pensioen, maar er is geen enkel bewijs dat zij zelf het systeem hebben uitgedacht. De Croo stortte intussen al ruim 210.000 euro terug aan de pensioenkas van de Kamer. Bracke weigert dat te doen.

LEES OOK. Acht topambtenaren van de Kamer ontvingen bijna 5,9 miljoen euro ‘onwettig’ extra pensioen

Maar ook daar is de zaak nog niet afgehandeld. Tillieux vroeg aan advocatenkantoor Younity bijkomend advies over hoe de Kamer verder kan gaan. Dat gaat dan over hoe de Kamer dat geld kan terugvorderen, hoe ver terug in de tijd ze kan gaan. “Het is duidelijk dat die beslissingen zullen aangevochten worden”, zegt een bureaulid. “Dan ben je maar zeker dat je juridisch vaste grond onder de voeten hebt.”

Tegen begin volgende week moet dat advies er zijn. “Dan is het wel tijd om te beslissen”, valt in de wandelgangen te horen. Bijvoorbeeld ook of de Kamer zich burgerlijke partij stelt in het strafdossier. Want ook dat is nog geen uitgemaakte zaak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen