Chef Karsu leert je de basis van de Turkse keuken: “We hebben een zéér rijke ontbijtcultuur, deze recepten zijn perfect voor een brunch”
Jouw eerste idee bij de Turkse keuken? Een gokje: veel vlees, döner kebab en pizza of lahmacun. “Het zijn de bekendste gerechten, maar niet de lekkerste”, vindt chef Karsu Dönmez. Met de start van de ramadan en de recente aardbeving in Turkije in het achterhoofd zet ze de gerechten uit het streek waar ze vandaan komt in de kijker. Verschilt Turks koken hard van wat we kennen? En welke recept kan je makkelijk zelf proberen? “Je hebt weinig ingrediënten en weinig tijd nodig.”
Wie door het boek ‘Karsu’s Kitchen' vol Turkse recepten bladert, zal merken dat héél veel gerechten er vertrouwd uitzien: pizza, hummus en een yoghurt-komkommersaus die verdacht veel op tzatziki lijkt. “Klopt”, lacht Karsu. “Gerechten kennen geen landsgrenzen en er zijn veel mediterrane gerechten die aanleunen bij wat je kent uit Griekenland, Italië of het Midden-Oosten. Dat is ook zo mooi aan eten. Het verbindt mensen met elkaar, over alle grenzen heen.”
Keuken vol solidariteit
Karsu’s naam verwijst dan weer naar het dorp van haar familie, Karsu Köyü in het Hatay-gebied, een keuken die zelfs beschermd wordt door Unesco. “Alleen weet ik niet of die keuken nu kan overleven", verzucht ze. “Door de aardbeving in Turkije zijn heel veel vrouwen die de kennis ervan hadden overleden. Om het boek te maken, had ik een WhatsApp-groep met mijn tantes en nichten waarin er druk gediscussieerd werd over de juiste ingrediënten en hoeveelheden voor de recepten.”
Het is voor mij niet zomaar een boek over de Turkse keuken, het is een ode aan hen en alle mensen uit de streek van de aardbeving.
“De aardbeving had heel pijnlijke gevolgen. Ik heb meer dan zestien familieleden verloren in de ramp, onder wie mijn tante en nichtje die in het boek aan bod komen. Het is voor mij daarom niet meer zomaar een boek over de Turkse keuken, het is een ode aan hen en alle mensen uit de streek. Ik weet niet eens of de mensen die op de foto’s staan nog leven.”
Niet alleen eten verbindt mensen over alle grenzen heen, ook solidariteit. Om iets concreets te doen voor de slachtoffers in het land waar haar roots liggen, besloot Karsu de volledige winst van de voorverkoop van haar boek te doneren aan slachtoffers in Turkije. “Ondertussen hebben we al meer dan een half miljoen euro opgehaald, daarmee kunnen we effectief een klein verschil maken in de regio.”
Start van de ramadan
Terwijl de regio zich rustig herstelt, is het deze week ook de start van de ramadan. Een bijzondere periode voor gelovige moslims, waar anderen helpen nog meer centraal staat dan anders. “Ik ken de gebruiken om bijvoorbeeld de vasten te breken met een dadel en een linzensoepje. Maar zelf ben ik niet zo religieus opgevoed en heb ik nog nooit meegedaan met de ramadan. Dat verschilt natuurlijk per familie. Wij staan in die periode niet meer dan anders stil bij grote waarden: in mijn familie is het sowieso heel belangrijk om een ander te helpen, op elk moment van het jaar. Daarom vond ik het zo belangrijk om de lancering van mijn kookboek in te zetten voor de slachtoffers van de aardbeving.”
Het enige wat je nodig hebt? Verse kruiden en groenten, weinig ingrediënten en weinig moeite.
Koken in één handomdraai
Hoe rauw het verhaal over de aardbeving ook is, door de échte Turkse keuken te leren kennen, helpen we een beetje om de Hatay-keuken in ere te houden .“Ik laat graag zien dat de Turkse keuken heel gezond en makkelijk is”, vertelt Karsu vol passie. “Het enige wat je nodig hebt? Verse kruiden en groenten, weinig ingrediënten en weinig moeite. Met heel simpele ingrediënten zoals zout, peper, pul piber (een grof gemalen rode peper, nvdr.), uien, yoghurt, citroenen en olijfolie maak je iets heel lekkers. Gebruik ze in combinatie met gewone groenten zoals courgette, spinazie, paprika, tomaat en komkommer. Door ui, knoflook en pul piber aan te stoven in olijfolie heb je meteen een heel smakelijke basis. Voeg je groenten daaraan toe en je gerecht is al klaar. De Turkse keuken is niet zo bewerkelijk. In één handomdraai zet je iets op tafel.”
Wat moet er in de Turkse voorraadkast?
Nadat je jezelf al hebt verdiept in misschien de Koreaanse of Midden-Oosterse keuken en je jouw voorraadkast vulde met kruiden uit dat soort recepten: vraagt die Turkse keuken weer heel wat nieuwe ingrediënten? “Dat valt allemaal goed mee”, lacht Karsu. “Pul piber is een typisch kruid dat we veel gebruiken. Het zijn gedroogde chilivlokken, maar dan zonder de pitjes. Daarvoor kan je in de Turkse winkel binnenspringen.”
“Als je daar bent, neem dan meteen ook wat Turkse kaas mee. Die kan je vervangen door feta, maar de Turkse kaas is milder en romiger en heel lekker om over een salade te doen. Andere dingen zoals de groenten en kruiden, olijfolie en yoghurt vind je in de gewone supermarkt terug. Ook zaken zoals bulgur vind je vandaag in veel supermarkten standaard in het rek.”
Turkse tapas en rijke ontbijtcultuur
Voor een nieuwkomer in de Turkse keuken raadt Karsu aan om met ‘mezze’ te beginnen: een soort Turkse tapas. “Het zijn allemaal leuke kleine hapjes die snel en makkelijk te maken zijn. Een topgerechtje: rasp een rauwe courgette en laat die met zout uitlekken. Daarna meng je er yoghurt, knoflook en walnoten bij. Of dille als je niet van knoflook zou houden.”
Nog een makkelijke manier om kennis te maken met de Turkse keuken is een brunch. “In Amsterdam ben ik altijd degene die mijn vrienden samenbrengt rond de tafel, ze zijn dat niet gewoon. Nederlanders spreken eerder af voor het avondeten of voor een borrel met wat hapjes erbij. De Hatay-regio staat bekend om zijn rijke ontbijtcultuur. Als je door het boek bladert, zal je dus veel recepten tegenkomen die allemaal samen een perfecte brunchtafel vormen. Een perfecte manier om samen aan de dag te beginnen.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De 7 suggesties van chef Dominique Persoone: “De Libanese keuken is héél vriendelijk voor je budget”
-
vtwonen
Schoonmaken met scheerschuim? Voor deze tien plekken - van de oven tot het toilet - is het een tovermiddel
Wist je dat scheerschuim een prima poetsmiddel is? Het mag dan niet zo’n alledaags schoonmaakproduct zijn, dat maakt het zeker niet minder efficiënt. Dit wondermiddel is bij de meesten wel in huis te vinden, dus je kunt er meteen mee aan de slag: vtwonen.be vertelt welke plekjes je er allemaal mee onder handen neemt. -
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
-
Spaargids.be
Houdt jouw spaarrekening op te bestaan? “Opgebouwde voordelen neem je mee naar nieuwe rekening”
-
HLN Shop
Pretpark (extra voordelig) meepikken vóór de grote drukte? Vier hoogvliegers voor de hele familie op een rij
De lente is het moment bij uitstek om een pretpark op de planning te zetten. De grote stormloop tijdens de zomervakantie blijft nog even uit, en vaak zit ook het weer uitstekend mee. Rest de vraag in welk pretpark jij het meeste fun beleeft. HLN Shop stipt vier kansmakers aan in vier provincies en vertelt waarom en voor wie ze niet te missen zijn. -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
Gehaktballetjes in tomatensaus is één van de lekkerste Vlaamse klassiekers. Maar welke kant-en-klare variant uit de supermarkt is een even smakelijk alternatief? Sterrenchef Luc Bellings proeft tien bereidingen en buist de helft. Echt lekker gehakt en een geslaagde saus? Dat vindt hij maar bij één product: “Dit zouden ze zelfs geen balletjes in tomatensaus mogen noemen, het zouden vegetarische balletjes kunnen zijn.” -
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
-
PREMIUM61
Diëtist Michaël Sels: “Een gezonde brooddoos voor je kind? Wees realistisch!”
-
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
Je hebt het vast al meegemaakt: je staat in de keuken, breekt een ei en gooit het in de pan. Maar net als het lekker begint te bakken, zie je plots een vreemd rood stipje in de dooier zitten. Wat is dat precies? Mag je het opeten? En wat met de rest van het ei? Ine Kempen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij legt uit. -
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
Vanaf zondag 28 april trekt HLN-chef Piet Huysentruyt op pad door Vlaanderen in een speciaal barbecueseizoen van SOS Piet XL. “Wat hebben we geleerd vandaag", klinkt standaard na zijn tips waarmee hij ieders kookproblemen oplost. Deze keer gaat hij kijken hoé je die perfecte zoutkorst op je dorade krijgt, of een heerlijk varkenshaasje op de grill bakt.Dorade in zoutkorst, veel te zout en veel te papperig. Vanboven niet helemaal hard geworden zoals het moet. -
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”