Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog in Oekraïne

Voor het eerst geproduceerd in 1948: ‘Rusland haalt stokoude T-54-tanks uit voorraden’

Enkele van de gefotografeerde T-54-tanks.Beeld rv

In Rusland zijn voor het eerst sinds het begin van de invasie van Oekraïne beelden opgedoken van treinen met daarop mogelijk meer dan 50 jaar oude T-54-tanks, die vermoedelijk richting het slagveld in Oekraïne gaan. De tank ging voor het eerst in productie in 1948.

De onafhankelijke Russische onderzoeksorganisatie Conflict Intelligence Team (CIT), een collectief dat open source-onderzoek uitvoert naar gewapende conflicten waarbij het Russische leger betrokken is, kon meerdere beelden maken van een trein met daarop tientallen T-54- en T-55-tanks. De trein zou in westelijke richting vertrokken zijn vanuit het dorp Arsenjev in het verre oosten van Rusland. Eerder waren daar al treinen richting Oekraïne vertrokken met T-62-tanks.

Het is nu de eerste keer dat er beelden opduiken van nog oudere tanks, wat mogelijk iets zegt over de staat van het Russische leger in Oekraïne. De T-54 en opvolger T-55 waren vanaf het einde van de jaren 40 de belangrijkste gevechtstanks in de Sovjet-Unie.

Twitter bericht wordt geladen...

Een T-54-tank is inclusief de loop slechts 9 meter lang, tegenover 11,5 meter voor een moderne Britse Challenger 2-tank. Door zijn beperkte bepantsering weegt de tank ook amper 36 ton, tegenover 62 ton voor een Challenger 2 of 64 ton voor een Leopard 2. Militaire specialisten zijn het er over eens dat de T-54's en T-55's, met amper tot geen moderne technologie aan boord, dan ook geen enkele maat vormen voor de tanks en pantservoertuigen die Oekraïne van het Westen krijgt en nog zal krijgen.

Het enige voordeel dat de oude tanks mogelijk kunnen bieden, is de Oekraïners overweldigen en uitputten met hun grote aantallen. Van geen enkel ander type tank in de wereld werden zo veel exemplaren geproduceerd, met schattingen tussen 95.000 en 100.000 stuks. Hoeveel er daarvan nog in gevechtsklare toestand zijn, is echter niet duidelijk.

Twitter bericht wordt geladen...

Volgens Oekraïne is het Russische leger na meer dan een jaar oorlog al 3.557 tanks verloren. De onafhankelijke onderzoeksblog Oryx verzamelde op zijn beurt visuele bewijzen van 1.871 vernietigde of buitgemaakte Russische tanks, waarvan meer dan 1.000 oude T-72-tanks.

Van de modernste Russische tank in productie, de T-90, zijn ook al meer dan 55 verliezen geteld. Diens opvolger, de T-14 Armata, wordt door Rusland als 's werelds machtigste tank voorgesteld, maar is nog niet in massaproductie. Bovendien blijken ze met tal van technische mankementen te kampen.