Het bierfestival vorig jaar in Leuven
Radio 2

Zythos Bierfestival verhuist van Leuven naar Kortrijk: "Stadsbestuur vindt ons geen kwalitatieve cultuurbeleving"

Het bierfestival Zythos verhuist na negen edities van Leuven naar Kortrijk. Het festival vond jaren in de Brabanthallen plaats, maar het stadsbestuur van Leuven wil het evenement niet langer sponsoren. Daarom verhuist het festival nu naar Kortrijk.

Het Zythos Bierfestival vindt voortaan plaats in Kortrijk en niet langer in Leuven. "Wij verlaten Leuven omdat de stad ons niet verder wil sponsoren. Zij betaalden de huur van de Brabanthallen voor ons. Ze hebben ons laten weten dat ze voor innovatie en meer kwalitatieve cultuurbeleving gaan en dat ons bierfestival daar niet onder valt", vertelt organisator Freddy Van Daele.

Nieuwe locatie gevonden

De organisatie moest dus op zoek naar een nieuwe locatie, want zelf opdraaien voor de huur van de Brabanthallen was geen optie. Hun oog viel op de LandMarck Hal K van sanitairbedrijf Van Marcke. De site langs de Weggevoerdenlaan in Kortrijk zal dit jaar het terrein zijn voor het bierfestival. "We hadden geïnformeerd om het festival in Kortrijk Xpo te laten plaatsvinden, maar de huur was te duur", vertelt Van Daele. "Daarna heeft het stadsbestuur van Kortrijk ons zelf gecontacteerd. We mogen dit jaar ons festival organiseren op de site van Van Marcke."

Daar heeft het bierfestival een hal van 7000 m2 ter beschikking. "Toen ik die voor het eerst zag, was dat één naakte ruimte. Intussen is er al heel wat gedaan aan de inrichting en de brandveiligheid. Er komen ook nog twee batterijen toiletten. Wat zeker nodig is voor een bierfestival."  

Bezoekers aantrekken

Het bierfestival lokte in zijn topjaren 15.000 tot 18.000 bezoekers. Hoeveel er dat in Kortrijk zullen zijn, is moeilijk te voorspellen. "Ons festival is internationaal. Het is dus belangrijk om het te organiseren in een stad waar er genoeg hotels zijn", zegt Van Daele. "Ook de verbinding met het openbaar vervoer moet goed zijn, want 80% van onze bezoekers komt met de trein of bus."

Het festival vindt plaats op zaterdag 22 en zondag 23 april.

Meest gelezen