Direct naar artikelinhoud
UpdateVoetbal

CEO en voorzitter voetbalbond lijnrecht tegenover elkaar: Bossaert moet zich verantwoorden voor jaarlijkse bonus

Paul Van den Bulck en Peter Bossaert.Beeld BELGA

Het stormt op de bond. In een bijzondere Raad van Bestuur moest Peter Bossaert zich gisterenavond verantwoorden voor zijn jaarlijkse bonus. Volgens bondsvoorzitter Paul Van den Bulck zou Bossaert die samen met de juridische dienst van de bond, zonder inspraak van de Raad van Bestuur, hebben aangepast.

Van den Bulck is bijna anderhalf jaar voorzitter van de voetbalbond. Hij kwam op voorspraak van Peter Bossaert, maar de voorbije maanden nam de frictie toe tussen de twee. Van den Bulck voelde zich meermaals gepasseerd door zijn CEO. Omgekeerd oordeelde Bossaert dat zijn voorzitter te veel invloed wilde.

Toen Van den Bulck vorige maand het vernieuwde contract van zijn CEO onder de ogen kreeg, viel zijn oog op de bonusregeling. In de vorige overeenkomst van Bossaert kreeg hij een jaarlijkse bonus op basis van commerciële parameters. In het vernieuwde contract zou het volstaan om zes keer een Raad van Bestuur samen te roepen, een externe partij moet een rapport over de ‘good governance’ van de bond samenstellen, en de inkomsten van UEFA en sponsoring zouden 15 miljoen euro of meer moeten bedragen - in de praktijk zijn dat drie doelstellingen die iedereen zou kunnen halen.

De Raad van Bestuur werd gepasseerd. De juridische dienst stelde het contract op en liet het ondertekenen door ondervoorzitters Michael Verschueren en Robert Huygens. Die stellen nu dat ze het ter goeder trouw hebben ondertekend.

Van den Bulck laat het daar niet bij. Hij nam een advocatenbureau onder de arm om in te gaan tegen het nieuwe bonusstelsel voor Bossaert. Omgekeerd verweren Bossaert en legal officer Peggy Leys zich ook juridisch.

Gisterenavond stond er een bijzondere Raad van Bestuur op het programma waarin Bossaert zich zal moeten verantwoorden. Zeker is dat hij al veel steun had verloren binnen zijn Raad van Bestuur. Wat er uit die bijeenkomst precies is voorgekomen, is nog niet duidelijk.