(c) Vincent van den Hoogen / Hollandse Hoogte

Antwerpen topt opnieuw lijst van Europese steden met cocaïnesporen in afvalwater 

Onderzoek van afvalwater in meer dan honderd Europese steden heeft aangetoond dat er nergens meer sporen van cocaïne worden aangetroffen dan in Antwerpen. In het Antwerpse afvalwater zijn meer dan dubbel zoveel sporen van cocaïne gevonden als in Amsterdam en Brussel, de nummers drie en vier in de lijst van een grootschalige Europese studie.

Uit een studie van het  Europese Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) blijkt dat er nergens in Europa meer cocaïnesporen worden aangetroffen in het afvalwater dan in Antwerpen. Daarmee blijft Antwerpen op de eerste plaats staan in de lijst.

De onderzoekers hebben waterstalen uit 104 Europese steden in 21 landen onderzocht op sporen van vijf illegale stimulerende middelen (cocaïne, amfetamine, methamfetamine, ecstasy en ketamine) en cannabis.

Recordregistratie cocaïne

Uit de studie blijkt dat er nooit meer cocaïne in het afvalwater terecht gekomen is in Europa. Een andere opmerkelijke vaststelling is dat alle zes de onderzochte sporen stimulerende middelen in nagenoeg elke stad teruggevonden werden.

"Afvalwatermonsters kunnen ons veel vertellen over de omvang van de drugsproblematiek en de opkomende gezondheidsbedreigingen. De studie geeft ons inzicht in de dynamiek van het drugsgebruik in onze samenleving", zegt Alexis Goosdeel van EMCDDA.

Meest gelezen