De grootste verrassing dit seizoen in Labiomista? De zebra’s achteraan in het park.© Raymond Lemmens

Verrassing in Genk: dankzij Koen Vanmechelen staan er opnieuw zebra’s in Zwartberg

Op 1 april begint het nieuwe seizoen van Labiomista, het levenswerk van Koen Vanmechelen dat hijzelf omschrijft als een evoluerend kunstwerk. In het park in Zwartberg kan je heel wat nieuwe kunstwerken, dieren en projecten ontdekken. De grootste verrassing? De zebra’s achteraan in het park.

Rudi Smeets

Een naakte ballerina die vertederend twee witte zwanen omarmt, dat is het campagnebeeld waarmee Koen Vanmechelen het jaarthema en bij uitbreiding zijn werk visualiseert: beweging. Hij noemde het beeld Moving Pairs. “Beweging en dualiteit zijn inherent aan mijn werk, er zijn voortdurend nieuwe dingen die op voltooiing wachten. Waarom die zwanen? Het mannetje en het vrouwtje bewegen altijd simultaan én synchroon. Mooi om zien, vooral als hun nekken een hartje vormen. Het beeld verwijst ook naar de zwanen die in het park op de vijver van Protected Paradise wonen”, preciseert de 57-jarige kunstenaar, die Labiomista in de zomer van 2019 opende in samenwerking met Stad Genk. Sindsdien is er heel wat veranderd. We selecteerden enkele nieuwe bezienswaardigheden.

© Raymond Lemmens

The Battery

The Battery is de studio met aan de voor- en achterkant een indrukwekkende kooi. Een koppel zeearenden in de ene, vogels uit verschillende continenten in de andere. Roofdier en prooi, Koen Vanmechelen noemt dat de dualiteit tussen schoonheid en wreedheid in de natuur. Leuk detail: in de vogelkooi – The Looking Glass – is er een nieuwe aanplanting met zeldzame bomen.

Het indrukwekkende gebouw beslaat vijfduizend vierkante meter en is een ontwerp van de Zwitserse architect Mario Botta. Het is niet toegankelijk voor het publiek, omdat de kunstenaar en zijn team er elke dag werken, maar op 2 april en 5 november – het begin en het einde van het seizoen – maakt hij een uitzondering. Het zijn twee buitenkansen om (nog beter) kennis te maken met het oeuvre van Vanmechelen. Er worden onder meer beelden getoond uit Seduzione, de expo waarmee hij vorig jaar in het wereldvermaarde Ufizzi Museum in Firenze mondiale bijval oogstte.

© Raymond Lemmens

Zebra’s

Nog een verrassing achteraan in het park: de struisvogels werden vervangen door zebra’s. “Door hun typerende strepen symboliseren ze balans en zekerheid. Ze passen naadloos in mijn artistieke en wetenschappelijke connectie met Afrika”, verduidelijkt Vanmechelen. Die band is ook persoonlijk. Met zijn Zimbabwaanse echtgenote Chido Govera – zij is gespecialiseerd in de kweek van oesterzwammen – zette hij reeds jaren geleden een project op poten. Op de compost van uitwerpselen van dromedarissen werden champignons gekweekt. Vervolgens werden die gevoerd aan kippen uit zijn kweekproject The Cosmopolitan Chicken om een kringloop te creëren.

Zeearend

Er valt moeilijk naast te kijken: de monumentale bronzen sculptuur Golden Cord in de vorm van een schedel van een zeearend met een goudkleurige hoorn. “De hoorn verwijst naar de mythische eenhoorn, symbool van het ultieme goede”, preciseert Vanmechelen.

© Raymond Lemmens

In het paviljoen LabOvo bevindt zich In Between, een reusachtig marmeren ei. “Het ei is de rode draad door mijn werk en symboliseert een ontstaansmoment. De energie die gecapteerd werd in deze vorm vol potentie kan een ondenkbare toekomst creëren”, aldus de kunstenaar. Dit voorjaar beginnen de werken voorFuture Garden, waar een tapirverblijf en onderzoekslab worden ondergebracht.

Marcel Habetslaan 58/60 in Genk. Basistarief: 10 euro. Info: www.labiomista.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer